Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj – első alkalommal

2013.01.23. | Kolozsvár , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj – első alkalommal

fotó: Tofán Koós Imola

Kelemen Hunor szövetségi elnök január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adta át első alkalommal az RMDSZ által a tavaly létrehozott, az erdélyi magyar kortárs kultúráért díjat Kolozsvárott, a Reményik Sándor Galériában tartott ünnepségen.

A díjat olyan személyek vagy szervezetek kaphatják, akik a kultúra területén kifejtett alkotó, építő, szervező tevékenységükkel hozzájárulnak az erdélyi magyar kultúra megőrzéséhez, gyarapításához, továbbviteléhez. A Szövetség célja az erdélyi magyar identitástudat megőrzése, a közösség építése, és mindazoknak az elismerése, akik számára kultúránk ápolása, ember és közösség-közelivé tétele meghatározó tevékenység.

Az első alkalommal kiosztott díjban, irodalom kategóriában Székely Csaba drámaíró, az erdélyi és magyarországi színpadokon is nagy sikerrel játszott, Bányavirág című dráma szerzője, képzőművészet kategóriában Részegh Botond festőművész, zene, film, színház kategóriában pedig Bocsárdi László rendező, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója részesült.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a díjak átadása előtt elmondta: „január 22-én, a Magyar Kultúra Napján főt hajtunk a múltunk előtt, tiszteletünket fejezzük ki kulturális értékeink előtt. Ugyanakkor az alkotások, az alkotók jelenére is gondolunk, a jövő fele fordulva. Nem a díjak hosszú sorát akarjuk szaporítani ezzel a kitüntetetéssel, hanem azoknak az alkotóknak szeretnénk a munkáját elismerni, akik a mai magyar kulturális életet gazdagítják”.

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj egy Sánta Csaba szobrászművész által készített kisplasztikából, egy Könczey Elemér által tervezett díszoklevélből és egy 10.000 lej értékű csekkből áll.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök, kiemelve, hogy a magyar kultúra jelenére is figyelnünk kell az ünneplés, az emlékezés alkalmával. Fellépett a Concordia vonósnégyes (Márkos Albert – hegedű, Béres Melinda – hegedű, Király Erzsébet - brácsa, Ortenszky Gyula - cselló), műsoron Orbán György - Öt madrigál című alkotása szerepelt. Az Intermezzo - In memoriam Claude Debussy, Ferenczy Károly és Bálint Tibor című tárlatot Németh Júlia műkritikus nyitotta meg.  

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj átadása Kolozsváron Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj átadása Kolozsváron Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj átadása Kolozsváron
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.