Érdemes küzdeni a magyarságért? Érdemes! - A Mezőségen járt az RMDSZ kampánykaravánja

2012.12.05. | Maros , Parlamenti választások

Az előző körutakhoz hasonlóan, kedden a mezőségi falvakban is sokszázan várták Markó Béla szenátorjelölt, valamint Kelemen Atilla és Borbély László képviselőjelöltek kampánykaravánját. A körút során, az RMDSZ politikusai Udvarfalva, Marosszentanna, Mezőcsávás, Mezősámsond és Szabéd helyi elöljáróival, az egyházak képviselőivel, a községbeli lakosokkal találkoztak.

„Érdemes belegondolni, érdemes megfigyelni, hány és hány gyönyörű magyar helységnevünk van csak itt, Maros megyének ebben a részében, ahol most a kampány során jártunk: Marosszentgyörgy, Nagyernye, Vajdaszentivány, Sárpatak, Póka, Pókakeresztúr, Sáromberke, Mezőpanit, Gernyeszeg, Péterlaka, Körtefája, Nyárádremete, Nyárádszereda, Nyárádszentimre, Nyárádmagyarós, Nyárádselye, Bere, Csíkfalva, Szováta, Sóvárad, Kibéd, Hármasfalu, azon belül Csokfalva, Atosfalva Székelyszentistván, Havad, Havadtő, Kibéd, Geges, Kelementelke, Gyulakuta, Vécke, Erdőszentgyörgy, Magyarzsákod, Székelyvaja, Ákosfalva, Nyárádszentbenedek, Nyárádgálfalva, Szentgerice, Nyárádszentlászló, Nyárádszentimre, Karácsonyfalva, Lukafalva, Lukailencfalva, Nyárádtő, Maroskeresztúr, Marosszentanna, Udvarfalva, Mezőfele, Mezőcsávás, Szabéd, Sámsond, és higyjék el, hogy csak egy részét említettem azoknak a településeknek, ahol jártunk. Azért soroltam fel ezeket a szép helységneveket, hogy amikor azt kérdezik tőlünk, mit tettünk az elmúlt 23 esztendőben, elég csak ha egyet említünk: ezekből a helységnevekből 1989 végén egyetlenegy sem volt kiírva magyarul! Ezek a helységnevek mind-mind csak románul szerepeltek a falutáblákon! Ma már szépen, magyarul is ki vannak írva ezek a gyönyörű helységnevek, visszatértek hozzánk, otthonunkká tették a helységeinket, immár magyarul is ismét a miénkek! De sokat beszélhetnénk arról, hogy mennyi mindent valósítottunk még meg az elmúlt több mint két évtizedben, és arról is, hogy mit nem valósítottunk meg, de ki-ki gondoljon bele, mekkora utat tettünk meg azáltal, hogy együtt voltunk, az elmúlt 23 évben!

És gondoljunk bele abba, hányszor csalódtunk, hányszor szerettük volna abbahagyni, hányszor ábrándultunk ki, hányszor tettük fel magunknak a kérdést - és magam is hányszor tettem fel magamnak a kérdést, hányszor küszködtem kételyekkel ezekben az években-, hogy érdemes-e, érdemes-e dolgozni ezért a közösségért, érdemes-e feláldozni sok minden egyebet, érdemes-e megpróbálni jövőt építeni a gyerekeinknek? És Önök között is, nem hiszem hogy lenne valaki, aki ne tenné fel élete során sokszor ezt a kérdést: érdemes-e?

Én megkaptam a választ!

Csak ezzel a körúttal megkaptam már a választ: ezeken a gyönyörű településeken, a sok-sok erőt sugalló, magabízó, reménykedő, jövőépítő közösség között, és megkaptam az egyértelmű és világos választ: hogy érdemes! Hogy nincs igazuk azoknak, akik le akarnak beszélni az összefogásról, nincs igazuk azoknak, akik el akarnak bátortalanítani minket attól, ami a legnagyobb és legfontosabb értékünk az egység, és amely által mi a saját kezünkbe vettük a sorsunkat az elmúlt két évtizedben! Saját kezünkbe vettük a döntéseket, és ott, ahol a fejünk fölött döntöttek mások, Bukarestben a parlamentben, a kormányban, ott is beleszóltunk a döntésekbe. Mert érdemes ezért a népért, ezért a magyarságért dolgozni, és valahányszor csalódunk vagy elbátortalanodunk, érdemes visszagondolni arra az útra, amit megtettünk, és arra is, hogy milyen hosszú út áll még előttünk! De ha összefogunk, ha egységesek vagyunk, ezt az utat végig tudjuk járni - hangsúlyozta Markó Béla a tizenkét napos RMDSZ-kampánykaraván utolsó állomásán, Szabédon.

A marosszéki magyarság töretlenül bízik az RMDSZ-ben!

A marosszéki magyarság töretlenül bízik az RMDSZ-ben – jelentette ki Kelemen Atilla képviselőjelölt. A Szövetség Maros megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, az RMDSZ Románia harmadik legerősebb politikai alakulata, hiszen az USL és az ARD-szövetségek mellett az egyetlen olyan politikai szervezet, amely képes volt az ország összes választókörzetében saját jelöltet állítani. December 9-én nem csak sokan, de mindannyiunknak el kell menni szavazni, hogy ez így maradjon, hogy az RMDSZ továbbra is megkerülhetetlen politikai tényező legyen ebben az országban – szögezte le Kelemen Atilla, aki egyben arra figyelmeztetett, a közösen elért eredményeink csak akkor őrizhetőek meg, ha az RMDSZ, az erdélyi magyarság minél nagyobb erővel ott van  a parlamentben. – Még mindig vannak hamis próféták, akik azt akarják elhitetni, hogy két magyar szervezet is bejuthat a parlamentbe. Nem juthat be mindenki! Csak az RMDSZ-nek van esélye erre, a másik pártra adott szavazatok nem a magyarságot, hanem a román pártokat erősítik – mutatott rá. Kelemen Atilla leszögezte: december 9-én az a tét, hogy egy olyan erős RMDSZ juttassunk a törvényhozásba, amely nélkül sem Bukarestben, sem Brüsszelben, sem pedig Budapesten ne lehessen döntést hozni a mi ügyeinkben – mondta a képviselőjelölt.

"Fontos, hogy érezzük: nagy a tét december 9-én. Minden magyar szavazata számít, hiszen közösségünknek nagy szüksége van képviseletre a román parlamentben ahhoz, hogy az Alkotmány módosításával, a közigazgatási átszervezéssel kapcsolatos döntéseket ne a magyar közösség megkerülésével és ellenére hozzák meg, hanem képviseletünk befolyásolni tudja a döntéshozatalt" - mondta Udvarfalván Borbély László képviselőjelölt. Hangsúlyozta, nem mindegy, hogy az európai uniós alapokat milyen régiókba és milyen típusú beruházások finanszírozására irányítják az elkövetkező 6 évben, hiszen ha az RMDSZ nincs jelen a parlamentben, a magyar közösségeket hátrányba szorítják. Példaként említette azt a 450 sporttermet, amit országos viszonylatban építettek az elmúlt években - e beruházásokat az RMDSZ kormányzati szerepválallásának köszönhetően kiemelten magyar vidékekre tervezték. A fórum résztvevői többek közt felvetették a helyi civil szervezetek működésének fontosságát, az udvarfalvi napköziotthon engedélyezése során tapasztalt nehézségeket, Borbély László pedig ígéretet tett arra, hogy megoldást találnak napköziotthon beindítására, bebútorozására, és javasolta, hogy a megyei tanfelügyelőségen még decemberben kérvényezzék az engedély megadását a pedagógusok. Marosszentannán Ráduly György, Mezőcsáváson Szabó Levente polgármesterek, Mezősámsondon Pánczél Vilmos alpolgármester fogadta a karavánt, Szabédon, a helyi kultúrotthonban került sor az utolsó kampányrendezvényre. Szabó Levente polgármester üdvözölte a jelölteket, a helyi és megyei tanácsosokat, a környékbeli községek polgármestereit, alpolgármestereit, egyházi elöljárókat, és köszönetet mondott Illyés-Tóth Sándor volt megyei tanácsosnak, vállalkozónak, aki kiemelten támogatta a község fejlődését. "Győztes csapatot alkottunk, alkotunk, amely egységesen, következetesen képviseli közösségünk érdekeit, a jövőnkért dolgoznak, akiknek nevei összefonódtak az RMDSZ-el. Hiába vagyunk mi a községben többségben, hiába vezetünk mi, polgármesterek, ha nem áll mögöttünk parlamenti képviselet, hiszen jelentős támogatáshoz csak akkor jutottunk, amikor az RMDSZ-es képviselők, szenátorok segítettek. Szavazni fogunk a tudásra,  amit felhalmoztak annyi éven át, tapasztalatukra, és a folytonossgra, hogy megvalósítsák terveinket. Egységben az erő, egységben a hatalom - ne feledjék" - szólt a községbeliekhez Szabó Levente. Az előző helyszínekhez hasonlóan a szabédi kultúrotthont is megtöltötte a magyarság, ahol az RMDSZ jelöltjeinek beszédei után Szabó Előd, a Maros Művészegyüttes, valamint a Gruppen Hecc Társulat nívós előadással szórakoztatta a népes közönséget.