Eredményesen értekezett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége az anyanyelvi oktatásért

2016.03.19. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Eredményesen értekezett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége az anyanyelvi oktatásért

A magyar nyelvű oktatás és a magyar iskolák fenntartásáról tartott értekezletet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége március 19-én, szombaton. A Nagybányán szervezett találkozón olyan térségek iskolaigazgatói, tanfelügyelői tárgyaltak a magyar iskolák helyzetéről és problémáik orvoslásáról, ahol egyetlen magyar iskola van a környéken.

Tizenegy megye Arad, Beszterce–Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Máramaros, Hunyad, Szeben, Kolozs, Maros, Temes képviselői tartottak beszámolót a magyar iskolák aktuális problémáiról, tevékenységükről. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke szerint: „azért fontosak ezek a találkozók a Szövetség számára, mert csak pontos információk és helyzetismeret birtokában tudjuk képviselni a különféle eltérő gondokkal küzdő helyi pedagógusokat, iskolákat, iskolaközpontokat. Ezek a megbeszélések tapasztalatcserét is jelentenek, mert különböző helyeken hasznos, hatékony gyakorlatok alakultak ki” – mutatott rá, majd hozzátette: „bizonyos folyamatokat nehezen tudunk megállítani, késleltetni, mint amilyen egyes helyeken az asszimiláció vagy a demográfiai fogyás, de ellenőrizni kell ezeket, és alkalmazkodni a különböző új szituációkhoz, hogy az oktatás minél zökkenőmentesebben folytatódjék a veszélyeztetett helyeken is.”

Az értekezletet vezető Halász Ferenc, a pedagógus-szövetség alelnöke összegezte az elhangzottakat és a problémákat. A jelenlevők döntése alapján a következő hetekben gyakorlati megoldásokat, konkrét tennivalókat is megfogalmaznak a pedagógusok és politikusok számára egyaránt a következő gondok orvoslására: gyermektoborzás, pedagógusok biztosítása, ahol szükséges, finanszírozási problémák elemzése, szakoktatás kérdése, tehetséggondozás.

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő az iskolák közötti kölcsönös segítségre hívta fel a figyelmet, a már megszerzett tudás, dokumentáció továbbadására, továbbá kitért a szórványoktatás minőségének kérdésére. „A szórványterületeken lévő iskolákban nagyon magas a pedagógusok fluktuációja, a tanítók, tanárok a lehető leghamarabb továbblépnek a kihelyezésükből, ez pedig a minőség rovására megy” – fejtette ki a képviselő. A szakoktatási tankönyvek ügyében a Magyarországgal való egyeztetést látja célszerűnek, az anyaországi tankönyvek hazai tanmenetnek megfelelő átformálását. Mindemellett kijelentette: az anyanyelven tanuló diákokat teljes mértékben támogatni kell a városi közszállításban, hogy eljuthassanak a számukra megfelelő iskolákba.

A sajtónak nyilatkozva Magyari Tivadar elmondta, hogy örömmel látta, hogy a Minden Magyar Gyermek Számít beiskolázási kampány látható és hatékony módon folyik Nagybányán és környékén, jelen vannak a plakátok, a szórólapok, és sok rendezvényt szerveznek a kampány köré ezekben a napokban.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.