Erős csapattal indul az RMDSZ Hargita megyében a parlamenti választásokon

2012.10.04. | Hargita , Parlamenti választások

Erős csapattal indul az RMDSZ Hargita megyében a parlamenti választásokon

„23 év után először állt elő egy olyan helyzet, hogy a Szövetség két ellenpártja Erdély szerte jelölteket indít a parlamenti választásokon. Míg az MPP csak néhány székelyföldi körzetben, addig az EMNP minden erdélyi választókerületben. A téli választásokon a román részvétel magasnak ígérkezik, éppen ezért fontos, hogy a magyar részvétel példaértékű legyen” – mondta el megnyitóbeszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ Hargita megyei küldöttjeinek jelöltállító ülésén, ma délután, Csíkszeredában.

Az RMDSZ elnöke kihangsúlyozta, a jelöltállító ülésen a küldöttek szavazatán múlik a belső megméretkezés eredménye, hiszen a Szövetség fennállása óta a választásokat megelőzően belső versennyel dől el, hogy kik indulnak, nem „egy pártelnök tollából folynak ki a jelöltek nevei”.

„A belső verseny eredményhirdetése után pedig együtt, csapatként kell beállnunk a mögé a jelölt mögé, aki a legtöbb szavazatot kapta, és mindannyian úgy kell dolgozzunk, mintha a saját kampányunkról lenne szó. 2013-ban számos kihívással kell szembe néznie az RMDSZ parlamenti képviseletének: napirendre kerül a tulajdonjog rendezése, az alkotmánymódosítás, a régióátszervezés. És nem mindegy, hogy erős parlamenti frakcióval tudjuk tárgyalni ezeket a témákat, vagy gyenge, megosztott lesz a képviselet. Nekünk Itt, Hargita megyében nagy felelősségünk van a szórványban szemben élőkkel is, hiszen az arányos választási rendszernek köszönhetően a magas székelyföldi részvétel segíti a szórványban induló jelöltek mandátumszerzését is” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Borboly Csaba, az RMDSZ csíki területi szervezetének elnöke szerint az idei parlamenti választás minden bizonnyal mérföldkő lesz, ami után valami új, valami más kezdődik el. „Mindeni tudja ezt, mindenki érzi, mindenki készülődik. A júniusi önkormányzati választás során, majd az azt követő hetekben, hónapokban láthattuk, hogy a mostani parlamenti választást megelőző előcsatározások sokkal nagyobb energiát, nekifeszülést generáltak a politikai porondon, mint amit máskor egy egész parlamenti kampány generál. Új alkotmányra, új közigazgatási berendezkedésre, új politizálási stílusra van szükség. Nem tudni, merre és hogyan fog menni az ország december 9-e után, de egy biztos, nekünk itt Székelyföldön az ezeréves túlélési és megmaradási parancs szellemében mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy e térség előre haladjon. Az elmúlt években közösen bebizonyítottuk, hogy nem csak a jogvédelem, jogérvényesítés terén lehet számítani az RMDSZ-re, hanem nemzeti közösségünk megmaradását garantáló egzisztenciateremtés terén is” – hangsúlyozta Borboly Csaba, RMDSZ Csíki Területi Szervezetének és Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita megyében a következőképpen alakul az RMDSZ jelöltjeinek a névsora. Az egyes választókerületben (Alcsík) Korodi Attila, a kettes választókerületben (Felcsík) Kelemen Hunor a képviselőjelölt, a két körzet szenátorjelöltje pedig Tánczos Barna. A hármas körzetben (Udvarhelyszék) Antal István és Ladányi László indult képviselőjelöltnek, a négyes körzetben (Gyergyó, Székelykeresztúr, Sóvidék) Moldován József, Bende Sándor, Csáka József és Barti Tihamér méretkezik meg a belső választáson, míg az ötös körzetben (Borszék, Maroshévíz) Mik József, Borszék polgármestere indul, a három választókerület szenátorjelöltje dr. Verestóy Attila.

A küldöttek szavazása után a hármas körzetben Antal Istán lett a Szövetség képviselőjelöltje, a négyes körzetben pedig Moldován József, illetve a többi jelölt indulását is megerősítette a küldöttgyűlés.

Kelemen Hunor szövetségi elnök számára egy jégkorongot adott át Tánczos Barna szenátorjelölt, mondván, eddig tartott az edzés, holnaptól jégre lép az RMDSZ csapata, kezdődik a mérkőzés. „Nekünk van a legjobb csapatunk, a legjobb elnökünk és a legjobb közönségünk, mi pedig ezért a közönségért játszunk” – mondta Tánczos. Az RMDSZ elnöke a korong átvétele után kijelentette, e mellé szükség lesz még védőöltözetre is, hiszen kemény ütésekre számíthat ez a csapat, de biztos benne, hogy mindegyiket kivédi, hiszen Hargita megyének erős, összeforrott csapata van.

Az RMDSZ Hargita megyei küldöttjeinek jelöltállító ülése Az RMDSZ Hargita megyei küldöttjeinek jelöltállító ülése Az RMDSZ Hargita megyei küldöttjeinek jelöltállító ülése