Erős középréteg szükséges az erős demokráciához

2015.03.13. | Maros , Marosvásárhely

Erős középréteg szükséges az erős demokráciához

25 évvel a rendszerváltás és nyolc évvel Románia európai uniós csatlakozása után új kezdetre van szükség: megállapítható ugyanis, hogy a térség országainak, köztük Romániának az európai integrációja nem volt sikeres, csupán gépiesen átvettük az EU által mechanikusan diktált kritériumokat. Átfestettük a felszínt, de a rendszert nem működtettük – jelentette ki Markó Béla pénteken Marosvásárhelyen, a Kós Károly Akadémia Alapítvány által szervezett „Fedezzük fel – új kezdet az EU-s finanszírozásban” elnevezésű konferencián.

A magyar vállalkozók és civil szervezetek számára tartott, az uniós finanszírozási lehetőségeket bemutató rendezvényen a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke szerint Romániában és általában a térségben alapvetően politikai kérdés is a kis- és közepes vállalkozások, valamint a civil szervezetek sikeressége, álláspontjában ugyanis a demokrácia garanciája nem a demokratikus intézmények megléte, hanem maga a társadalom és annak egészséges rétegzettsége. ,,A demokratikus rendszer csak akkor erős, ha van egy erős középosztály, ha a gazdaságban erős kis- és közepes vállalkozások működnek. Ma nem elég nyelvi, önkormányzati jogokról beszélni: egy kisebbségi közösség szempontjából rendkívül fontos, hogy mekkora gazdasági erőt tud felmutatni. Ez az önállóság egyik fontos feltétele” – mutatott rá az RMDSZ volt elnöke, aki szerint azért is időszerű egy új kezdetről beszélni az uniós felzárkózásban, mivel egy olyan nemzetközi politikai helyzetben vagyunk, amikor élesen felmerül a kérdés, sikeres lesz-e az unió egységesülése, vagy mozaikjaira hull az európai építmény. Egy másik veszélyes folyamat meglátásában az, hogy ebben a térségben sorra megkérdőjeleződnek a demokratikus intézmények. ,,Ma a parlament és a kormány teljesen presztízs nélküli, Romániában, de akár Magyarországon is autoritárius építkezés zajlik. Nem ez a jó irány”– hangoztatta a politikus, aki szerint hinni kell abban, hogy kiépíthető egy erős középosztály, egy erős civil társadalom, ez ugyanis az alapja a demokráciának – szögezte le Markó Béla a konferencián.

A konferencia résztvevőit köszöntő Borbély László képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke szerint fontos szerepet kell tulajdonítanunk az újabb hét éves pénzügyi időszak megtervezésének, főként mert az európai uniós pénzek lehívásánál Románia javaslatait többször is azért dobták vissza, mert a megfogalmazott prioritáslista nem volt elég következetes, világos. „A 2007–2013-as periódus egyik hibája az volt, hogy valamennyi ágazat külön fogalmazta meg prioritásait, az összesítés pedig nem volt átlátható, koherens. A pályázások során fontos a kkv-k szerepe, hiszen lehetőség van direkt pályázni támogatásokra, nem csak a romániai állami intézményeken keresztül. Az Európai Uniót a következő hét évben főként az innovatív, a technológiai fejlesztéseket támogató befektetések és a humán erőforrások hatékony felhasználása érdekli. A hazai kis- és középvállalkozásoknak is ezekre a területekre kell összpontosítaniuk, a sikeres pályázáshoz pedig klaszterekre, együttműködési és stratégiai partnerekre lesz szükségük. Emellett aktívabban ki kellene használniuk a határon átnyúló közös projekteket is, amelyekben az önkormányzatoknak és a civil szervezeteknek is fontos szerepük van” – fogalmazott Borbély László. Mint hozzátette, az RMDSZ-nek konkrét gazdasági elképzelései vannak a hazai KKV-k jövőjét illetően, amelyeket a másfél évvel ezelőtt bemutatott Erdély 2020 fejlesztési tervben fogalmaztak meg. „A következő hét év prioritása az, hogy mindenki élni tudjon az EU biztosította finanszírozási lehetőségekkel, és amennyire lehet, kevesebb bürokráciával járjon a belső ügyvitel” – tette hozzá köszöntőbeszédében a politikai alelnök.

A kis- és közepes vállalkozások számára tartott konferencián pályázati szakértők, tanácsadók, illetve sikeresen pályázó vállalkozók osztották meg a népes hallgatósággal az uniós pályázatokkal kapcsolatos javaslataikat, tapasztalataikat, valamint az új, 2014–2020-as finanszírozási ciklus lehetőségeit, az európai programokat és a romániai felhívásokat. Az előadások során elhangzott, a pályázási kedvet a hiányos tájékozottság, a bürokratikus ügyintézés és az esetleges buktatók mellett az is mérsékeli, hogy a korábbi sikertörténetek nem kapnak kellő népszerűsítést, így a vállalkozók számára sincs elég ösztönző példa. A szakértők szerint ugyanakkor az elkövetkező ciklusban a romániai kkv-k rendelkezésére álló 3 milliárd euróra érdemes mielőbb pályázni, a korábbinál is szűkösebb keret ugyanis hamarabb kimerülhet.

A marosvásárhelyi konferencia második állomása volt a „Fedezzük fel” körútnak, amely Kolozsváron kezdődött március 12-én, és amely az elkövetkező fél évben Erdély és a Partium több városát – Nagyváradot, Szatmárnémetit, Csíkszeredát, Sepsiszentgyörgyöt és Székelyudvarhelyt – is felkeresi. A szakmai előadások szervezője a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies, együttműködésben az RMDSZ-szel.

A további helyszínekről, időpontokról, illetve az elhangzott előadásokról bővebb információt a www.fedezzukfel.eu oldalon találnak az érdeklődők.