Erős szervezetet kell Udvarhelyszéknek felmutatnia

2017.03.03. |

Erős szervezetet kell Udvarhelyszéknek felmutatnia

Ügyeink rendezéséhez szövetségesekre van szüksége a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek Székelyudvarhelyen is, akárcsak a parlamentben – nem szabad megengedni, hogy pártpreferenciák alakítsák a jövőt, a közösség érdekeit kell szem előtt tartania mindenkinek – mondta napjaink politikai helyzeteit vizsgálva Dr. Verestóy Attila szenátor, a Szövetség Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnöke március 2-án, csütörtökön, a Székelyudvarhelyen tartott elnökségi ülésen.

Dr. Verestóy Attila az ülést követően úgy vélekedett, a romániai magyaroknak soha nem volt akkora szüksége az egységre, összefogásra, mint most. „Napjaink Romániájában olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyeknek könnyen áldozataivá válhatunk. Ügyeink rendezéséhez szövetségesekre van szükségünk, hiszen a 6-7 százaléknyi támogatottság mellé még negyven százalékra van szükségünk, ehhez pedig kell a többség mind Udvarhelyszéken, mind pedig a parlamentben. Rivalizálással nem, csakis összefogással sikerülhet. Fontos számunkra, hogy a közelgő kongresszuson Udvarhelyszék egy erős szervezetet mutasson fel, ennek pedig első és legfontosabb feladata a városi szervezet felélesztése, vagy életre hívása. Az udvarhelyi tanácsosok kisebbségi szerepben vannak, és sajnos ellenzéki szerepben is, ez szerintem nem természetes, mert nem pártpreferenciák mentén, hanem a közösség érdekében kell megvalósítani a terveinket, ezért a közeljövőben az önkormányzati képviselőket arra kell sarkalnunk, hogy vegyenek hangsúlyosan részt az újraszervezésben, és a megfelelő küldöttek kiválasztásában a választmány, a küldöttgyűlés, illetve a kongresszusi küldöttek tekintetében” – tett hozzá Verestóy Attila.

Az RMDSZ 13. kongresszusát megelőzően országos szinten a területi szervezetek küldöttgyűlést hívnak össze, hogy megválasszák a kongresszusi küldötteket. Az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnökségi ülésén meghatározták a kongresszust előkészítő ütemterv sarokpontjait, illetve nevesítették a küldöttgyűlést előkészítő bizottságot. A napirendek után országos és helyi történéseket vitattak meg az elnökségi tagok.

Udvarhelyszék szenátora, Dr. Verestóy Attila területi elnök ismertette a napirendet, amit egyhangúlag megszavazott a 13 elnökségi tag, ugyanakkor elfogadták a küldöttgyűlés időpontját, létszámát, valamint a választmányi ülés ütemtervét is. A május 13-án, Zilahon sorra kerülő kongresszus előkészítéséhez Bíró Barna Botond ügyvezető elnök a küldöttgyűlést előkészítő bizottság tagjaira kért javaslatot – a szenátor Bírót, Bíró pedig az Udvarhelyszéki Nőszervezet elnökét, Arros Orsolyát, valamint Fancsali Jánost, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács elnökét javasolta. Ez a bizottság készíti elő a választmányi ülést, valamint a küldöttgyűlést is. A küldöttgyűlést 169 személy alkotja, időpontja április 20., feladata, hogy küldötteket delegáljon a kongresszusra, továbbá a választmány időpontja április 6. A választmányi ülésen udvarhelyszéki tagokat választanak a Hargita Megyei Egyeztető Tanácsba, ők képviselik majd a széki érdekeket megyei szinten.