EUROFORES találkozón vett részt Antal István képviselő

2013.06.26. | Európai Bizottság

EUROFORES találkozón vett részt Antal István képviselő

Dublinban szervezete meg az elmúlt héten az Európai Unió Tanácsának elnökségét ellátó Írország együttműködésével 13. interparlamentáris találkozóját az Európai Fórum a Megújuló Energiaforrásokért (EUROFORES) független nonprofit szervezet. Az eseményen az európai és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek képviselői, a városi tanácsok küldöttei, valamint a szomszédos országok delegáltjai tanácskoztak a megújuló energiaforrásokról és energiahatékonyságról. Románia Képviselőházát és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget Antal István, a Szövetség udvarhelyszéki parlamenti törvényhozója képviselte.

Az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselőinek jelenlétében zajlott tanácskozás hangsúlyozott témája az Északi tenger régiójának magas szélenergia potenciálja, valamint az ehhez kapcsolódó kihívások voltak.

Antal István, az RMDSZ udvarhelyszéki parlamenti képviselője összegezte a találkozón elhangzottakat: „a parlamentek megerősítették, hogy szorosabb európai és regionális együttműködésre van szükség úgy az infrastruktúra, mint a finanszírozás és jogrendszer területén. Cél az északi tengereken rendelkezésre álló energiatermelési kapacitások integrálása és összekapcsolása a közép-európai fogyasztói központokkal, melynek értelmében a kezdeményeztük egy parlamentáris platform létrehozását, mely politikai támogatást hivatott nyújtani az északi-tengeri országok kezdeményezéseihez” - mondta a képviselő, továbbá kifejtette, hogy a nyilatkozatot 2009 decemberében kilenc uniós tagállam és Norvégia írta alá azzal a céllal, hogy az északi tengeri területeken összehangolják a tengeri szélerőmű- és infrastruktúra fejlesztéseket.

Az 1995-ben alakult, független, nonprofit szervezetként működő Európai Fórum a Megújuló Energiaforrásokért célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése és az energiahatékonyság növelése az Európai Unión belül annak érdekében, hogy egy kommunikációs fórumot hoztak létre az Európai Parlament és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek képviselői között, illetve a képviselők és a szektorban érintettek (tudósok, ipar, szervezetek, civil szervezetek) között. Az EUROFORES célja a megújuló energiaforrások terén jól működő legjobb gyakorlatok és politikai eszközök összehangolása.