Európai Ügyészség létrehozásáról vitáztak a Képviselőházban

2013.10.23. | Képviselőház , Jogi ügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Európai Ügyészség létrehozásáról vitáztak a Képviselőházban

A Képviselőház Jogi, Fegyelmi és Mentelmi Bizottsága, ma, október 23-án tárgyalta az Európai Bizottság azon rendelettervezetét, amely az Európai Ügyészség létrehozását célozza.

Máté András Levente, a szakbizottság tagja arról tájékoztatott, hogy a mai ülésen a jelenlévő képviselők megvitatták az új hatóság létrehozását, valamint jövő héten szavaznak érdemben a tervezetről. A hatóság az uniós forrásokkal kapcsolatos bűncselekményeket vizsgálja majd, és lehetővé teszi a gyanúsítottak elleni vádemelést a román bíróságokon.

 

„Az Európai Bizottság rendelettervezetét minden tagállam nemzeti parlamentje megvitatja, és szavazás alá bocsájtják a szakbizottságokban. A tegnap a Szenátusban, ma a Képviselőházban vitattuk az Európai Ügyészség létrehozásáról” – ismertette Máté András Levente parlamenti képviselő majd elmondta, hogy az egy felmérés értelmében évente körül-belül 500 millió euró tűnik el az Európai Unió költségvetéséből, feltehetően csalás következtében. „A hatóság létrehozásával a Bizottság felülvizsgálná és megszüntetné az Európai Ügyészség tevékenysége által azokat a lehetőségeket, amelyek által a csalók a jelenlegi jogrendszert kihasználva büntetlenül megússzák az európai adófizetők sérelmére elkövetett bűncselekményeket” – mutatott rá a Kolozs megyei parlamenti képviselő, továbbá elmondta, hogy az új hatóság a román igazságszolgáltatási rendszerbe fog illeszkedni és a román jogrendszert fogja alkalmazni, illetve munkájukat Románia igazságügyi szakembereivel együttműködve végzik majd.

 

Máté kifejtette, hogy az európai ügyészek a hazai jogrendszeren belül fognak nyomozni és vádat emelni az uniós költségvetés terhére elkövetett csalással gyanúsított személyekkel szemben. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.