Évet értékelt Cseke Attila parlamenti képviselő

2016.01.08. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Évet értékelt Cseke Attila parlamenti képviselő

Szerdai, nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő beszámolt előző évi törvényhozói tevékenységéről, ismertette azokat a törvénytervezeteket, amelyeknek kezdeményezője volt. Ezek között szerepel két elfogadott és egy már életbe lépett törvény: a 271-es számú, amely a közigazgatásban befagyasztott munkahelyekre történő alkalmazást engedélyezi, valamint a 272-es számú, amely a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére szolgál.

Két beterjesztett tervezet közül a valutahiteleseket megsegítő törvényt a szenátus jelenleg még tárgyalja, míg a történelmi városközpontok felújítására vonatkozó előterjesztésére miniszteri ígéretet kapott a képviselő. Két törvénytervezet elbukott ugyan, de Cseke Attila elmondta, idén mindenképpen újra beterjeszti ezeket: az egyik a tömbházak hőszigetelésének mintájára benyújtott tervezet, amely a fűtésrendszerek felújításának támogatását célozza meg, a másik pedig a mennyiség alapján fizetendő hulladékelszállításra vonatkozik.

Egy törvénytervezetet, az adóhivatal által, az értékpapírokat megadóztató probléma megoldására nyújtott be, amit ugyan elvetettek, de a kormány a 209-es számú Sürgősségi Kormányrendelettel szabályozta úgy, hogy ezzel a képviselő szerint a későbbiekben még probléma lesz.

Bírálat az autópálya miatt

Cseke Attila nyilatkozatban bírálta az Országos Autópálya és Nemzeti Utak Ügynökségét az Észak-Erdélyi Autópálya 3C jelzésű Bors – Berettyószéplak közötti szakaszának munkálatai, illetve azok hiánya miatt.

„2015 májusában aláírásra került az Észak-Erdélyi Autópálya bihari szakaszának megépítésére vonatkozó szerződés egy spanyol céggel. Ennek értelmében a Bors és Berettyószéplak közötti szakasz újratervezési munkálataira négy hónap állt rendelkezésre, tehát 2015 szeptemberében el kellett volna kezdeni a munkálatokat. Azóta eltelt még négy hónap, de még mindig nem kezdték el a munkát. Vagyis a szerződés megkötésétől számítva eltelt nyolc hónap, amely idő alatt semmi nem történt. Ugyanakkor a szerződésben a kivitelezés határidejeként 2017 szerepel, amikorra az adott szakaszt át kell adni a forgalomnak, ennek ellenére a Szállításügyi Minisztérium 2015 május 6-án az Európai Bizottságnak elküldött Románia Általános Szállításügyi Stratégiájában (Master Plan General de Transport) 2017-et említi a munkálatok megkezdése gyanánt, míg a határidő 2019” – nyilatkozta Cseke Attila.

A képviselő azt is elmondta, hogy figyelmeztetésére a szaktárca megígérte, kijavítják az Európai Bizottságnak küldött stratégiát, de sem ez, sem a munkálatok elkezdése nem történt meg. A képviselő szerint az Országos Autópálya és Nemzeti Utak Ügynöksége felelőtlenül viselkedik, mivel ebben az esetben fel kellene bontani a szerződést a céggel.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.