Falugyűlést tartottak Almásban

2012.12.03. | Kovászna , Parlamenti választások

Falugyűlést tartottak Almásban

Régi szokás, hogy a települést érintő fontosabb kérdéseket az elöljáró a lakókkal közösen beszéli meg a bizonyos időközönként megszervezett falugyűléseken, amelyen a helybeliek az őket foglalkoztató kérdéseknek és észrevételeknek is hangot adhatnak. Kézdialmásban december 2-án került sor ilyen megbeszélésre, ahová Olosz Gergely szenátor- és Fejér László Ödön képviselőjelöltet, valamint Tamás Sándor megyei tanácselnököt is meghívták.  A jelöltek azt megelőzően felkeresték a községhez tartozó Csomortánt is, megtekintve a kormánytámogatásból megvalósított beruházásokat.

Az almási falugyűlésen az egybegyűlteket Molnár István polgármester köszöntötte majd rátért a víz- és csatornarendszernél felmerülő problémák taglalására. A községközpontban és Csomortánban az elmúlt időszakban tizenhat kilométer víz- és tíz kilométer csatornahálózatot sikerült kiépíteni. Eddig három kút biztosította a településnek a vízellátását, amely szárazság esetén egyáltalán vagy csak a település alsó részét tudta ellátni a napi 80-85 köbméteres hozamával. A polgármester elmondása szerint ezidáig a jelentős összegű vízdíjat a helyi tanács fizette, de erre más megoldást kell kitalálni, márcsak a jogi keretek miatt is. Az elöljáró tisztában van azzal, hogy az eddig ingyenes szolgáltatás fizetésessé  tétele nem érinti kellemesen a lakókat, de erre is a legmegfelelőbb megoldást próbálták megtalálni: Almás az AQUACOV egyesülethez csatlakozott április 20-án tizenegy másik községgel egyetemben, viszont magasnak ítélte a vízdíjat (2,90 lej/köbméter). Közel másfél hónapja azon dolgoznak, hogy ezt lecsökkentsék 1,35 lejre köbméterét, mely december folyamán megvalósulni látszik.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elégedetten vette számba a településen eszközölt fejlesztéseket, melyet a helyi kezdeményezés mellett az összefogás eredményeként értékelt. Az elnök felszólalásában Olosz Gergely és Fejér László Ödön jelöltek feladatát is felvázolta: a magyar kisebbség jogainak a bővítése és Székelyföld fejlesztése.

Fejér László Ödön képviselőjelölt beszédében az Almáshoz és Csomortánhoz fűződő gyerekkori élményeit osztotta meg a jelenlevőkkel. Elmondása szerint azért vállalta el ezt a feladatot, mert dolgozni akar a közösségért, melyben a vállalkozóként szerzett  tapasztalatai is nagy segítsére lesznek.
Olosz Gergely Kővárról, az idősek világnapja alkalmával szervezett eseményről érkezve köszönetét fejezte ki a nagymamáknak és nagypapáknak, hogy hitben és szeretetben nevelték fel a mai nemzedéket. A politikai életben megújult csapattal kívánják tovább folytatni a közösen elkezdett munkát, melyhez a helybeliek további támogatását kérte. A szenátorjelölt bemutatta a Háromszéki daloskönyvet, melyből mindenki vihetett haza ajándékképpen, csakúgy mint azokból a székely zászlókból, amelyeket a sepsiszentgyörgyi ezer székely zászló találkozóján megígértek az almásiaknak.