Farsangtemetés Gyergyóban

2012.02.16. | Ünnep , Gyergyó terület

A farsangtemetés hangulata uralja mind a gyergyószentmiklósi, mind a gyergyói-medencei kulturális élet színtereit. Hargita Megye Tanácsa költségvetéséből, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ rendezésében idén is sorra kerül a Cibere Vajda és Koncz király konfliktusára épülő dramaturgiai játék színrevitele.

A Szent Miklós-templom elől február 19-én, vasárnap 11 óra 30 perckor induló farsangtemetők menete idén is a Batthyány Ignác Szakközépiskola tanulóiból, a Barantások csapatából, a Hóvirág Tánccsoportból és a hagyományokat felpártoló lakosságból verbuválódik. A szalmabábut mint a jelképes rossz megtestesítőjét vállukon vivők, a már húsz éve gyakorolt kurjantásokat ismételve, zajkeltő pásztoreszközökkel fognak felvonulni a Népművészeti Alkotóházhoz, ahol a rendezvény a szokásos dramaturgiai játék, a bábuégetés, illetve a néptánc után a hagyományos farsangzáró kínálkodással zárul.

A rendezvény sikeréért együttműködik a Városi Rendőrség, az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány, a Városi Könyvtár, a Tarisznyás Márton Múzeum, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a Barantások, a Hóvirág Tánccsoport és a Mayer Róbert vezette népzenészek.