„Fedezzük fel!” konferenciasorozat az EU-s finanszírozásról Kolozsváron és Marosvásárhelyen

2015.03.11. | Kolozsvár , Európai Unió , Pályázatok , Marosvásárhely

„Fedezzük fel!” címmel indít erdélyi konferenciasorozatot a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies, együttműködésben az RMDSZ-szel. A kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint civil- és ifjúsági szervezek képviselőinek szánt ingyenes képzések célja, hogy az EU-s pályázati projektek kidolgozását és lebonyolítását szakemberektől származó gyakorlati információkkal segítse.

A konferenciasorozat megnyitója és első rendezvénye március 12-én, a kolozsvári Minerva Házban lesz. Másnap, március 13-án Marosvásárhelyen a Concordia Szállóban a kis- és közepes vállalkozások képviselőit várják, megnyitóbeszédet mond Markó Béla szenátor, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke és Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. A konferencia moderátora Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára.

A rendezvényen a különböző intézmények képviselői mutatják be a témával kapcsolatos pályázati lehetőségeket és feltételeket, a közvetlenül Brüsszelből vagy a romániai hatóságokon keresztül megpályázható kiírásokat, a pályázatíró cégek képviselői pedig a pályázási folyamatról, a sikeres pályázók az előző időszak tapasztalatairól beszélnek.

Mint ismeretes, a hamarosan lezáruló 2007–2013 közötti pénzügyi időszakot Románia minden valószínűség szerint jelentős forrásvesztéssel zárja. Az eredménytelenség egyik oka a közvélemény hiányos tájékozottsága. Számos szervezethez, vállalkozóhoz kevés információ jutott el a pályázati lehetőségekről és a támogatási eljárásokról.

Az új, 2014–2020 közötti pénzügyi időszak kezdete lehetőséget nyújt arra, hogy az információ közelebb jusson a célcsoportokhoz. Románia esetében is több új program, szabály és pályázati eljárás lépett érvénybe. Ezek bemutatása, tudatosítása jobban előkészített és lebonyolított projekteket eredményezhet, hozzájárul szervezeteink és vállalkozóink sikeréhez.

Az elkövetkező fél évben a konferencia Nagyváradot, Szatmárnémetit, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt és Sepsiszentgyörgyöt keresi fel.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött – az érdeklődők ezt a www.fedezzukfel.eu oldalon tehetik meg, és ugyanitt érhető el az egyes konferenciák részletes programja is.