Fehér megyében is megalakult az RMDSZ Nők Szervezete

2013.09.06. | Fehér megye , RMDSZ Nőszervezet

Fehér megyében is megalakult az RMDSZ Nők Szervezete

Közel száz nő vett részt szeptember 5-én, Nagyenyeden a Dr. Szász Pál közösségi házban a Fehér megyei RMDSZ Nők Szervezetének alakuló ülésén. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Fehér megyei területi szervezetének keretén belül az RMDSZ 11-ik Kongresszusa által elfogadott alapszabályzat értelmében létrejött a Szövetség Fehér megyei Nők Szervezete.  Az alakuló ülés napirendi pontjai értelmében a jelenlévők döntöttek a női szervezet struktúrájáról, illetve bizalmat szavaztak a szervezet vezetőségét ellátó hölgyeknek.

Az RMDSZ Szövetségi elnökének határozata értelmében a területi női szervezetek megalakulásának folyamatát egy kezdeményező bizottság segíti, amelynek tagjait az RMDSZ már meglevő struktúráiból delegált hölgyek alkotják. Az eseményen jelen volt Kováts Krisztián, a Fehér megyei RMDSZ elnöke is, aki köszöntötte az egybegyűlteket. Az országos kezdeményező bizottság tagjai közül a Fehér megyei RMDSZ Nők Szervezetének alakuló folyamatát Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese segítette. Hegedüs Csilla az alakuló ülésen ismertette a jelenlévőkkel az RMDSZ Nők Szervezete által eddig elért megvalósításokat, majd prezentációjában a női szervezet tevékenységének fontosságáról számolt be, majd megvitatták a megyei szervezet strukturális felépítését. „Nekünk, nőknek, kettős szerepünk van, amely a társadalmi-közéleti szerepvállalás és a családi-háztartási feladatok között oszlik meg. Ez nem saját választásunk, többnyire gazdasági kényszerből ered. A megalakuló női szervezetünk célja helyi szinten minél nagyobb támogatást nyújtani és ösztönözni azokat a nőket, akik tenni szeretnének a közösségünkért, illetve a nők aktív közéleti szerepvállalásának megerősítése és bátorítása, a nők számára fontos problémák előterjesztése, a nők érdekeinek érvényesítése, a család egységének és összetartó erejének védelme, szociális hálózati támogatás kiépítése” – hangsúlyozta az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese.

A jelenlévők Lőrinc Helga tanfelügyelőt választották meg az újonnan megalakult megyei Nők Szervezete élére, illetve nevesítették a szervezet ügyvezető elnökét, ifjúsági és három regionális alelnökét. Lőrinc Helga, az RMDSZ Fehér megyei Nők Szervezetének újdonsült elnöke elmondta: „rendkívül fontos, hogy mi, nők, hangsúlyosan legyünk jelen a közéletben. Az RMDSZ Nők Szervezetének célja intézményes keretet biztosítani mindazon szociális, politikai és más területen dolgozó nőnek, akik mindennapos tevékenységükkel közösségünk megmaradását és fejlődését a rendelkezésükre álló lehetőségek szerint támogatják”. A Fehér megyei Nők Szervezetének alakuló ülésén továbbá rögzítették a szervezet tevékenységi körét, amelyek mentén a női szervezet a továbbiakban elkezdi munkásságát annak érdekében, hogy megerősítsék a nők aktív közéleti szerepvállalását, valamint szorgalmazzák a szociális hálózati támogatások kiépítését.

A Fehér megyei RMDSZ Nők Szervezetének alakuló ülésén elhangzott ötletek alapján a szervezet szerepet vállalna az október 24-26 között tervezett Bethlen Gábor Napok szervezésében, illetve oktató jellegű programok lebonyolításában a fiatal szülők számára, valamint a megyében zajló magyar események keretén belül támogatni kívánják a környezettudatos életmódot és amatőr színjátszó csoport létrehozását szorgalmazzák.

Fehér megyében is megalakult az RMDSZ Nők Szervezete Fehér megyében is megalakult az RMDSZ Nők Szervezete Fehér megyében is megalakult az RMDSZ Nők Szervezete