Fejér: Elfogadhatatlan, hogy ötször nagyobb forgalom után fizetendő adóval sújtsa a Kormány a kis- és középvállalkozásokat

2013.04.16. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Fejér: Elfogadhatatlan, hogy ötször nagyobb forgalom után fizetendő adóval sújtsa a Kormány a kis- és középvállalkozásokat

Választ adott Románia pénzügyminisztere Fejér László Ödön Kovászna megyei parlamenti képviselő kérdésére, melyben a Kormány azon rendeletére kért írásbeli magyarázatot, amely a kis- és középvállalkozásokat hátrányos megkülönböztetésben részesíti az adózási rendszer átalakítása által. A Kormány 8/2013-as rendelete előírja, hogy mindazon vállalkozások, amelyek éves forgalma nem haladja meg a 65.000 euró értéket kötelesek 3 százalékos forgalmi adót fizetni.

„Úgy látom, hogy a Kormány intézkedései által ellehetetleníti a kis- és középvállalkozások működését, hiszen az ilyen jellegű rendeletekkel a már amúgy is csökkenő tendenciát mutató vállalati szektor kis- és középvállalkozói rétegének fogyatkozása észlelhető. A miniszter úr válaszában számadatokkal érvel, jelen pillanatban az említett vállalkozások a forgalmukhoz viszonyítva átlagban 0, 6 százalék adót fizetnek, amelyet 3 százalékra növelné e rendelkezés, az az ötszörösére.  A kis- és középvállalkozások fejlődő vállalkozások, amelyek kevés nyereséggel dolgoznak, ilyen körülmények között a Kormány intézkedései nem támogatják a vállalkozások ezen rétegét. Úgy vélem a Kormány ezzel a rendeletével azt feltételezi, hogy a vállalkozások nem becsületes úton szerezik nyereségüket, és ilyen formában akarja megadóztatni a vállalkozásokat, más hiteles alátámasztó érvet nem tudok felhozni a miniszter úr válaszára.”- fejtette ki véleményét Fejér képviselő a pénzügyminiszter válaszát illetően.

“Amennyiben a Kormány  bevezeti ezt a  rendelkezést, akkor gyakorlatilag a három százalékos forgalmi adót kell fizessenek mindazok akiknek az éves forgalma  65 ezer euró alatt van. Ennek értelmében összesen több mint 500 százalékkal, az az 5-ször fogja megnövelni a kis- és középvállalkozások nyereségadóját. Ezt én határozottan elutasítom és elfogadhatatlannak tartom, hogy a Kormány nem ad választási lehetőségeit arra, hogy a kis- és középvállalkozások döntsék el, hogy forgalom után fizetnek három százalékot vagy pedig nyereség után16 százalék adót”- hangsúlyozta a Kovászna megyei parlamenti képviselő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.