Fejér László: ezentúl nem Bukarest szabja meg az építőipari nyersanyagok árát – elfogadták az RMDSZ törvénytervezetét

2017.03.28. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Fejér László: ezentúl nem Bukarest szabja meg az építőipari nyersanyagok árát – elfogadták az RMDSZ törvénytervezetét

„Ma tettünk egy lépést a központosított ügyintézés leépítésében, hiszen a képviselőház döntőházként fogadta el a Szövetség azon törvény-tervezetét, amely a szabad piacot serkenti az építőipari nyersanyagok esetében” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a Parlament alsóháza megszavazta az elmúlt parlamenti ciklusban benyújtott jogszabály javaslatot. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, hogy a törvénytervezetet Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor dolgozta ki és terjesztette a Parlament elé.

„Több mint 15 éves problémát old meg az RMDSZ törvénytervezete, az eddigi gyakorlattal ellentétben, ezután az építőipari nyersanyagok, azaz a homok és a kavics árát nem a pénzügyminisztérium illetékes igazgatósága határozza meg, hanem a piaci szabad verseny alakítja majd” – mondta Fejér László RMDSZ-es szenátor, a jogszabály kezdeményezője azt követően, hogy a törvényt kedden elfogadta a képviselőház.

A szenátor a tervezetet, amely a szabad piacot serkenti az építőipari nyersanyagok esetében, 2015-ben terjesztette be a parlamentbe. Ezáltal az RMDSZ egy újabb lépést tett afelé, amit már évek óta szorgalmaz, és amit legutóbb a parlamenti választási kampányban is hangsúlyozott, hogy Romániában le kell bontani a központosított ügyintézést.

Két év után, ma végre elmondhatjuk, hogy megoldódik mintegy 750 kitermelő ipari cég problémája, tevékenységük könnyebbé válik, hiszen ők mostanáig rengeteg fölösleges utat tettek meg annak érdekében, hogy a homok és a kavics árát a pénzügyminisztérium illetékes igazgatóságával egyeztessék”− fogalmazott  Fejér László Kovászna megyei szenátor. Mint mondta, Románia az Európai Unió egységes belső piacához való csatlakozásakor vállalta, hogy az ország minimális szintre csökkenti a központi közigazgatás beavatkozását az árak alakulásába. „Ennek értelmében Románia évekkel ezelőtt megkezdte például az üzemanyagok, a földgáz és az elektromos áram árának liberalizációját. Ilyen körülmények között időszerű és feltétlenül szükséges volt, hogy az építőipari nyersanyagok árának problémája is megoldódjon” – hangsúlyozta Fejér László.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.