Fejér László Ödön: elfogadhatatlan a kollektív büntetés elve az adózásban

2016.06.29. | Képviselőház

Fejér László Ödön:  elfogadhatatlan a kollektív büntetés elve az adózásban

„Tavaly azt ígérte a Parlament, hogy kiszámíthatóságot és stabilitást fog hozni az új adótörvénykönyv, azonban ma itt állunk és a parlament többsége egy eltérő nyereségi adót vezetne be a turisztikai egységek, bárok, vendéglők, panziók, kempingek esetében. Mindezt azért teszi, mert sok vállalkozás nem fizeti adóit. Elfogadhatatlan az az elv, amely szerint, ha valaki nem fizet, akkor mindenkit megbüntetünk. Éppen ezért az RMDSZ kérte, hogy az adófizetők választhassanak az adóügyitörvény-könyv szerinti adózás vagy a törvénytervezet által előírt speciális adózás között” – mutatott rá Fejér László Ödön, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, annak a törvénytervezetnek a vitáján, amely speciális adót vezetne be vendéglátói és más kereskedelmi egységek részére, figyelembe véve az egység alapterületét, elhelyezkedését, a helység rangját, valamint a szezonalitását.

Fejér hangsúlyozta, ezt a módosító javaslatot a Kormány negatívan véleményezte, azonban a parlamenti többség támogatta. Az RMDSZ fenntartotta a plénumban azt a javaslatát, miszerint az adófizetők választhatnak az adóügyitörvény-könyv szerinti adózás és a törvénytervezet által előírt speciális adózás között. A képviselőházi plénum elutasította a Szövetség javaslatát, az RMDSZ alsóházi frakciója a törvénytervezet elfogadása ellen szavazott.