Fejér: nincs szükség új adónemekre, gazdaságélénkítő programok kellenek

2013.09.24. | Képviselőház , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Fejér: nincs szükség új adónemekre, gazdaságélénkítő programok kellenek

A Kormány 2014-től ismét átalányadót vezetne be a kis- és középvállalkozásosokat illetően. Az intézkedésről kedden Fejér László Ödön kézdiszéki parlamenti képviselő nyilatkozott:

„Nem tartom helyesnek a további megszorítások bevezetését, hiszen a vállalkozásokat segítenünk kell és nem hátráltatnunk. A miniszter úgy tekint a vállalkozókra, mint tisztességtelen emberekre, ezért további megszorításokat próbál bevezetni. Romániában csak úgy lehetséges a gazdaságot újraéleszteni, ha támogatjuk a befektetéseket, hiszen ezek képezik a gazdaság alapját” – taglalta Fejér László Ödön, majd hozzátette: „Elvtelen valakiket tisztességtelennek tartani, és ezért külön adót kiszabni rájuk. Az államnak gazdaságélénkítő programra van szüksége. A beígért 10 milliárd lejből hiányzik kilenc, amelyet ugyancsak beruházásokra kéne fordítani, mint például az autópályák építésére, akkor lehetne beszélni gazdaságélénkítésről.”

 

A képviselő ezt követően elmondta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egyre inkább segítségre szorulnak, nem pedig megszorításokra, majd emlékeztetetett arra az időszakra, amikor a kereskedelmi egységek 1 éves, a szolgáltatók 3 éves és a termelők 5 éves adókedvezményt kaptak, hogy a kezdeti időszakban a kiadásaikat ezzel is csökkenthessék.

 

„A jövő évtől bevezetendő adó elsősorban a turisztikai és vendéglátó-ipari egységeket érintené. Jelen pillanatban a szállodák és turisztikai egységek a fennmaradásukért küzdenek, ugyanis országos átlagban alig 30%-os a kihasználtságuk. Ez az adózási rendszer ugyanakkor teljesen megbénítja az autószereléssel, illetve az e téren nyújtott szolgáltatók kis vállalkozásait. Mintsem a becsületes vállalkozókat sújtsák további adókkal, javasolnám, hogy az állami szervek ellenőrizzék a tisztességtelennek ítélt cégeket, amennyiben a bíznak a saját ellenőrző szerveikben” – tájékoztatott Fejér.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.