Felavatták a Nagyváradi Onkológiai Központot

2012.12.02. | Egészségügy , Nagyvárad , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Felavatták a Nagyváradi Onkológiai Központot

Vasárnap a déli órákban avatták fel a Nagyváradi Onkológiai Központot. A 2010 augusztusában elkezdett létesítmény felépítése Cseke Attila nevéhez fűződik, aki egészségügyi miniszterként kezdeményezte és minisztériumi finanszírozást biztosított a központ felépítéséhez. A Nagyváradi Onkológiai Központ kivitelezési összköltsége 28 millió lej volt és 70 páciens befogadására képes. A központ átadásán részt vett többek között Raed Arafat jelenlegi és Cseke Attila egykori egészségügyi miniszter, valamint Ilie Bolojan nagyváradi polgármester is.

„Nagyon örülök, hogy eljutottunk a mai napig, hiszen ezt a tervet szívügyemnek tekintettem, onnantól kezdve, hogy 2010-ben egy nem hivatalos látogatást tettem a Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai részlegén. Néhány perc alatt meggyőződtem arról, hogy a páciensek embertelen körülmények között részesülnek a kezelésekben egy több, mint 100 éves leromlott épületben. Ugyancsak ebben az évben indította az Egészségügyi Minisztérium azt a 40 millió eurós fejlesztési programot, melynek keretében onkológiai részlegek építése és felújítása szerepelt. Két kiemelt fontosságú terv volt ennek keretében. Az egyik a jászvásári Regionális Onkológiai Intézet befejezése – melyet ez év februárjában adtak át – a másik pedig a Nagyváradi Onkológiai Központ tervezése és megépítése. Örülök, hogy két év alatt az RMDSZ két egészségügyi miniszterének hathatós közbenjárásával sikerült az onkológiai központot átadni, hiszem, hogy ez a központ egy-másfél év után modellként szolgálhat más, hasonló onkológiai központok megépítésére, az ország különböző régióiban, melyek több megye betegeit tudnák ellátni, ezáltal a három országos onkológiai intézetet részlegesen mentesíteni a túlterheltségtől. Azt szeretném, ha minden egyes területen azok, akik felelős pozícióba kerülnek Bukarestbe, negyed annyit tegyenek saját szakterületükön, mint amennyit mi tettünk az elmúlt három évben a bihari egészségügy infrastrukturális fejlesztése terén. Ugyanakkor remélem, hogy ez a modern európai körülményeket és infrastruktúrát biztosító központ párosul majd az itt dolgozók, betegek iránti alázatával mely szükséges az onkológiai betegek kezelésében.” – nyilatkozta Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter.

A jelenlévő Raed Arafat szakminiszter elmondta: „Ebben az évben fejeződik be több olyan nagy infrastrukturális befektetés, amelyet az elmúlt két-három évben indított az Egészségügyi Minisztérium. Ilyen volt a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház új sürgősségi részlege, a Jászvásári Regionális Onkológiai Intézet, ez a Nagyváradi Onkológiai Központ és a napokon belül átadásra kerülő Bukaresti Floreasca Kórház új sürgősségi részlege is. Az egészségügyben ilyen pontszerűen és koncentráltan kell infrastruktúrát fejleszteni. Amit elkezdünk, azt be kell tudni fejezni és átadni.”

Évente több, mint kétezer új onkológiai beteget diagnosztizálnak a megyében, amellyel Bihar megye  a második helyen áll országos szinten.