Felújított megyei utat adtak át Székelyvarságon

2012.08.06. | Székelyföld , Infrastuktúra

Felújított megyei utat adtak át Székelyvarságon

Átadták a 138B jelzésű megyei út utolsó, frissen leaszfaltozott 4,5 kilométeres szakaszát augusztus 5-én Székelyvarságon, a községben zajló 33. Málnaszüret Fesztivál keretében. Az évek során a teljes szakaszon végzett korszerűsítés Hargita Megye Tanácsa több millió eurós beruházása, a szóban forgó utolsó szakasz értéke pedig mintegy 700 ezer euró.

– Többéves munka végén vagyunk – mondta Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere –,  hiszen 4-5 évvel ezelőtt kezdtük el a bekötőút aszfaltozását. Nekünk, akiknek a poros, gödrös úthoz kellett hozzászoknunk, nagyon sokat jelent a mindennapokban az új út, mely ugyancsak fontos a Székelyudvarhelyre ingázóknak, de a községi turizmus számára is. Remélem, az útépítés eredményeként az Udvarhelyen lakó varságiak kedvet kapnak a hazaköltözéshez.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a székelyvarsági útépítés is mélységében megváltoztatja az itt élő emberek életét. Mint elmondta, nehéz és erőteljes összefogás eredménye a megépített varsági út, ugyanis a megyei tanács szintjén a többi térség – Csík, Gyergyó – is be kellett hogy segítsen, hiszen egy ekkora beruházáshoz elengedhetetlen volt, hogy más települések lemondjanak kisebb tervek kivitelezéséről.

– Három-négy éve az egész világ érzi a gazdasági válság hatását, három hónapja pedig ellenzékben vagyunk, ilyen körülmények között kellett megoldást találni a varsági útépítésre. Engedjék meg, hogy megdicsérjem a polgármesterüket, aki nagy segítségünkre volt a munkálat több szakaszában is. A megvalósított építkezés is jelzi: nincs lehetetlen. És én is ezzel biztatok mindenkit, és ezt tanulhatjuk önöktől, varságiaktól, elég csak szétnézni a községben, és lépten-nyomon ezzel szembesülünk. Használják biztonságban és jó egészségben az utat! – zárta szavait a tanácselnök.

– Zsindelyország közepén különleges bátorság kellett harminchárom évvel ezelőtt, egy más korszak utolsó éveiben ahhoz, hogy egy ilyen nagyszerű rendezvényt útjára indítsanak – így köszöntötte Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja az útátadásnak is ünnepi keretet biztosító Málnaszüret Fesztivál résztvevőit. – Hiszem, hogy a közös állampolgárság és az épülő utak is összekötnek bennünket, ugyanúgy, ahogy egy ilyen példaértékű rendezvény is kapocs tud lenni a különböző régiókban élő magyarok közt.

Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának leköszönt alelnöke felelevenítette, hogy több évvel ezelőtt megfogalmaztak Borboly Csabával egy közös célt, hogy a községközpontok és a megyeszékhely legyen jó úttal összekötve.

– Ideérkezve, a most átadott út kezdeténél örömmel láttam a táblát, azzal a felirattal, hogy „Székelyföldet építünk”, ugyanis a hajdani terv kiszélesedett, és a teljes régió fejlesztése a központi cél. Látszik az RMDSZ segítő ereje is – mondta a volt alelnök.

A rendezvényen bemutatkoztak a megyei tanács által támogatott varsági fúvósok. Az ünnepi eseményen jelen voltak a magyarországi Homokmégy testvértelepülés képviselői, valamint a Hargita Megye Tanácsa szórványprogramjának keretében itt tartózkodó óteleki diákok csoportja.