Felújították a Czetz emlékszobát

2012.03.11. | Kovászna , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Felújították a Czetz emlékszobát

A református templomban tartott ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg a gidófalván 190 évvel ezelőtt született Czetz János 1848-as honvédről.

Az Otthonunk Háromszék – Megyejárás projekt keretében Kovászna Megye Tanácsa és a Székely Nemzeti Múzeum felújította a szabadságharcos emlékét őrző szobát is.

Az istentiszteletet követően, március 11-én, vasárnap Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke beszédében kifejtette: „Többen kérdezték, hogy miért ma adjuk át a felújított Czetz-emlékszobát, hiszen neki június 8-án van a 190. éves születésnapja? Június 10-én kerül sor a helyhatósági választásokra. Nem akartuk előtte 2 nappal az átadást, hogy ne tudja senki azt mondani, hogy kampány-rendezvényt szerveztünk. Az emlékszoba felújítására azért került sor, mert szükség volt rá.

A tavalyi évben egymástól függetlenül Kövér György és Berecki László lelkipásztor, valamint Berde József polgármester úr azzal a kéréssel keresett meg, hogy segítsünk felújítani a tábornok úr emlékszobáját. Megígértük. Megcsináltuk. (…)

Valószínű, azt is sokan tudják, hogy saját bátorságának, és Bem Józsefnek köszönhetően, 1849-ben Czetz János lett a honvéd haderő legfiatalabb tábornoka. A szabadságharc leverését követően, évtizedes vándorlása 1860-ban ért véget, miután feleségének köszönhetően új hazára talált Argentínában, ahol nagy tisztelet övezte, 1904-ben bekövetkezett halála után a katonai akadémia előtt ember nagyságú ércszobrot állítottak emlékére.

Itt a székelyföldi Gidófalván, március 15. előtt néhány nappal tisztelettel adózunk a 48-as hősök előtt. Fejet hajtunk Czetz János tábornok előtt, hiszen mi úgy érezzük, hogy ma is itt van közöttünk.”

Az ünnepségen Berecki László református lelkész hangsúlyozta: Czetz János példája azt mutatja, hogy a történelem nem a jelenben kezdődik, hiszen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanárai és diákjai, az 1848-as hős emlékét őrző táblát helyeztek el 1911-ben szülőházán. A táblát később el kellett távolítani, ám 2004-ben újabb fontos eseményre került sor: ekkor nyitották meg az emlékszobát, amelyet a közönség újra látogathat.

Az emlékszoba megnyitására a helybéli gyerekek és a kórus fellépése után került sor: Berde József, Gidófalva község polgármestere köszöntőjében elmondta: a helyi, megyei és országos az összefogás révén az önkormányzatok együtt könnyebben oldják meg a problémákat, a települések könnyebben fejlődhetnek.