Felújították a fehéregyházi Petőfi emlékművet

2014.07.21. | Maros , Kultúra , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Felújították a fehéregyházi Petőfi emlékművet

Az RMDSZ kezdeményezésére ismét felújították a legutóbb 2013 júliusában megrongált fehéregyházi Petőfi Sándor emlékművet.

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2005-ben vállalta a fehéregyházi Petőfi Sándor emlékmű teljes felújítását, amelyet a kilencvenes években több ízben is megrongáltak. Ez alkalommal került fel az ispánkúti emlékműre Gyarmathy János szobrászművész Petőfi Sándorról készült bronzplakettje Hunyadi László Petőfi-domborműve mellé.

 

A közismert emlékhelyben azóta többször is kárt okoztak, legutóbb 2013 júliusában, amikor a talapzat három bronztáblájából kettőt eltávolítottak. 

 

Az RMDSZ kezdeményezésére ismételten rekonstruált emlékhely munkálatai során megjavították a talapzatot, visszahelyezték a hiányzó bronzplaketteket, így a fehéregyházi csata 165. évfordulóján tartandó hagyományos megemlékezésen az emlékmű teljes szépségében várja az ünneplőket.

 

A Szövetség ez alkalommal is felszólítja a hatóságokat arra, hogy biztosítsák a magyarok számára kiemelten fontos emlékhely biztonságát többek között azért is, hogy a jövőben ne történjenek hasonló magyarellenes cselekedetek. Az emlékmű gondozása elsősorban az itt élők, az erdélyi magyarok feladata.

 

Az RMDSZ ezúton is köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek, akik anyagilag is hozzájárultak a restauráláshoz, valamint Kiss Leventének a plakettek elkészítéséért és Balogh Józsefnek ezek kiöntéséért.

 

A szervezők július 27-én mindenkit szeretettel várnak a fehéregyházi csata 165. évfordulója alkalmából megrendezendő hagyományos megemlékezésre.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.