Felzárkózásra ösztönzik a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat

2014.08.26. | RMDSZ , Kisebbségvédelem

Felzárkózásra ösztönzik a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat

Szeptember 2-án, kedden 10 órától Bukarestben mutatják be azt a támogatási alapot, amely a roma közösségek gazdasági kapacitásának növelését segítené elő a Svájc-Románia Együttműködési Program keretén belül. Az eseményt Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke, valamint a Roma közösség és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális integrációját elősegítő tematikus támogatási alap menedzsment-irodája szervezi.

A pályázati kiírás a civil szervezeteket célozza meg, valamint azokat a közintézményeket, amelyek partnerként szeretnének részt venni a pályázatok lebonyolításában” – tájékoztatott az RMDSZ államtitkára.

Az esemény iránt érdeklődők e-mail-ben, az office@romainclusionfund.ro címen jelentkezhetnek, amelyre az intézmény/szervezet elnevezését, képviselőjének nevét, beosztását/tisztségét és elérhetőségeit kell elküldeniük. A szervezők, a bejelentkezés sorrendjében, 50 szervezet/intézmény számára biztosítják a részvételt.

További információk, valamint a pályázáshoz szükséges nyomtatványok a program bemutatásának napjától a www.romainclusionfund.ro honlapon érthetőek el.

A Svájc-Románia Együttműködési Program rendelkezésére álló keretösszeg 181 millió svájci frank, amelyet a 2009 – 2019 közötti időszakban a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására használnak fel Romániában, valamint az Európai Unió más tagállamaiban. Az ennek keretében létrehozott, 14 millió svájci frank összértékű a Roma közösség és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális integrációját elősegítő tematikus támogatási alap elsődleges célja, hogy ösztönözze az említett közösségek gazdasági és szociális felzárkózását. Ebből a támogatási alapból a szeptemberi eseményen bemutatásra kerülő ágazatnak 2 millió svájci frank értékű keretösszeg áll rendelkezésére. Hazai partnerként, a pályázatok monitorizálására és felülvizsgálatára felkért kormányzati intézmény az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.