Fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Sepsiszéki Szervezete

2015.01.27. | RMDSZ , Sepsiszentgyörgy

Fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Sepsiszéki Szervezete

Fotó: Kocsis-B. János

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásának 25. évfordulóját, az elmúlt időszakot idézték fel a sepsiszéki szervezet tagjai a zaláni kultúrotthonban január 26-án, hétfőn.

„Az elmúlt 25 évben mindig a közösség szolgálata volt a célunk. Bátran állíthatjuk, hogy előrébb vittük a háromszékiek, székelyföldiek ügyét, fejlesztettük településeinket, tettünk közösségeink múltjának, hagyományainak megőrzéséért, jövőjének megteremtéséért”– fogalmazott köszöntő beszédében Demeter Ferenc, az RMDSZ Sepsiszéki Szervezetének ügyvezető elnöke. „Ma megállunk és visszanézünk erre a 25 évre, szemlézzük megvalósításainkat, de listázzuk a jövőbeli kihívásokat is”– tette hozzá.

Fodor István, az RMDSZ Sepsiszéki Szervezetének elnöke beszédében a több mint két évtized kellemes és nehéz időszakait idézte fel. „Úgy szólók ma önökhöz, mint az a fiú, akivel 25 évvel ezelőtt együtt kezdték a munkát. Asszonyok, gyerekek és férfiak egyazon céllal fogtunk össze, hogy előbbre vigyük közösségünket. Terveket szőttünk, megmaradásunkért dolgoztunk. Voltak nehézségek, de mindig túlléptünk rajtuk, elgördítettük az akadályokat.” Fodor szerint a legnagyobb problémát az jelenti, ha nem egy csapatként dolgoznak a magyarok, ha egymás ellen fordulnak az olyan időkben, amikor tiltott a magyar feliratú tábla és a magyar himnusz.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének elnöke felszólalásában kifejtette: „25 év nagy idő. Visszaemlékszem, évtizedekkel ezelőtt édesapám azt mondta, életemet áldoznám, ha tudom, hogy nektek jobb életetek lesz. Belegondolhatunk, nagyapáink, apáink élete egy más korszakban telt el, de mégsem veszítették el a reményt. Több mint két évtizeddel ezelőtt mi is jövőbe vetett bizalommal indultunk, a rendszerváltáskor az volt a nagy kérdés: elmenni vagy itthon maradni. Azzal a reménnyel indultunk útnak, hogy legyünk szabadok a saját otthonunkban. Azok, akik 25 éve dolgoznak önkormányzatban, közéletben, iskolákban, bárhol, annak érdekében tesznek, hogy próbáljuk biztosítani azt a függetlenséget, hogy szabadnak érezzük magunkat a saját otthonunkban.”

Az elnök kijelentette, nincs alá- vagy fölérendeltség a románok és magyarok között. A székely-magyarok nem hajthatnak fejet a nacionalisták követeléseinek. Ez az ország minden román állampolgáré. Helye van a jó irányt mutató kritikának és alázatnak embertársainkkal, politikai ellenfelekkel szemben. A jövő pedig továbbra is a közös munkában, összefogásban keresendő.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásának huszonöt éves évfordulója alkalmából emléklapot kaptak mindazon tagok, akik tevékenyen járultak hozzá a Szövetség működéséhez.