Fenntartani az európai kisebbségi szolidaritást

2013.09.26. | Kisebbségvédelem , FUEN , Minority SafePack

Fenntartani az európai kisebbségi szolidaritást

Európában szeptember 26-án tizenkettedik alkalommal ünneplik a Nyelvek Európai Napját. Az Európai Parlament brüsszeli székhelyén ehhez kapcsolódóan tartalmas rendezvénysorozatot tartottak.

Szeptember 25-én, szerdán délután az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN elnöksége és a szervezet Párbeszéd Fóruma ülésezett, amelyet köszöntöttek az RMDSZ és a Dél-Tiroli Néppárt európai parlamenti képviselői. Ma, szeptember 26-án, csütörtökön pedig szintén az Európai Parlamentben Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és Hans Heinrich Hansen FUEN-elnök kezdeményezésére kerekasztal-megbeszélésre került sor, majd a FUEN nyelvi sokszínűség csapata az EP folyosóin hívta fel a képviselők és az alkalmazottak figyelmét a többnyelvűség értékeire.

„Júliusban, amikor a FUEN elnökségével közösen elkezdtük tervezni a Nyelvek Európai Napját megünneplését itt, az EP brüsszeli székelyén, még nem tudtuk, hogy az ünneplés mellett egy olyan kerekasztal-megbeszélést is szervezünk, amely a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elutasítását elemzi és azonosítja az európai kisebbségi közösségek előtt álló további lehetőségeket” – fogalmazott a rendezvény házigazdájaként Winkler Gyula.

A FUEN tagszervezeteinek álláspontját Jan Diedrichsen, a FUEN igazgatója tolmácsolta. Kiemelte a kisebbségi szolidaritás fenntartásának fontosságát, ugyanakkor feltette a kérdést, hogy mi értelme van a polgári kezdeményezésnek, mint az európai demokráciát erősítő egyik eszköznek, ha az EU 40 milliós kisebbségi közössége nem fordulhat az Európai Bizottsághoz helyzetének uniós rendezéséért.

Vincze Loránt, a FUEN alelnöke ismertette a Minority SafePack kisebbségi kezdeményezés legfontosabb elemeit, és az Európai Bizottság elutasításának ellentmondásait. Tolmácsolta a FUEN elnökségének és a kisebbségi szervezetek egybehangzó véleményét, hogy az elutasításnak politikai motivációja van, amelyre erős politikai választ kell adni.

A kerekasztal-megbeszélésen jelen lévő több mint hatvan résztvevő, köztük nyolc európai parlamenti képviselő számos tartalmas észrevételt és javaslatot fogalmazott meg. A kisebbségi polgári kezdeményezésről rendezett viták sorozata október 10-én Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjában folytatódik.

A FUEN elnöksége szerda délutáni ülésén közös nyilatkozat elfogadására tett javaslatot, amelyet a csütörtök délelőtti kerekasztal résztvevői egyöntetűen támogattak. A Most még inkább, mint bármikor elnevezésű közös nyilatkozat megállapítja, hogy az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek nem csupán alapvető értékei az EU-nak, védelmük és megerősítésük az EU közös felelőssége. A dokumentum szerint a polgári kezdeményezés körül létrejött európai szintű kisebbségi szolidaritás olyan érték, amelyet a kisebbségi közösségek meg kívánnak őrizni. A közösségek képviselői párbeszédet szorgalmaznak az EU intézményeivel, amely lehetővé teszi az elutasítás indokainak részletes megismerését, és alapja lehet az európai kisebbségvédelmi rendszer kialakítása érdekében tett további erőfeszítéseknek.

A FUEN elnöke és a Minority SafePack Initiative kezdeményező bizottság tagjai levélben fordulnak az Európai Unió állam- és kormányfőihez, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökeihez, támogatásukat kérve az európai kisebbségek ügyének előmozdításához. A következő hetekben jogászok és szakértők megvizsgálják a kezdeményezés elutasításának jogorvoslati lehetőségeit. A kezdeményezők ugyanakkor egy olyan civil mozgalom és aláírásgyűjtés elindítását fontolgatják, amely fenntartja és erősíti a felépített kisebbségi szolidaritást és nyomatékosítja a kisebbségvédelmi követelések jogosultságát.

A FUEN-t 1949-ben alapították, egy időben az Európa Tanáccsal. Jelenleg több mint 90 tagja van, Európa 32 államából. A kisebbségek ernyőszervezeteként az európai őshonos nemzeti és regionális kisebbségeket és nyelvi közösségeket képviseli.

A Nyelvek Európai Napját 2001 óta ünneplik minden év szeptember 26-án Európában. Az erről szóló döntést az Európa Tanács hozta és megünnepléséhez csatlakozott az Európai Unió is. Célja felhívni a közvélemény figyelmét a nyelvi sokszínűség és a nyelvtanulás fontosságára, a kultúrák közötti párbeszéd értékeire. A FUEN keretében a Language Diversity Team több éve foglalkozik többnyelvűséggel és nyelvi sokszínűség témakörével.