Fiataloké az Európai Unió – Örökségünk őrei Brüsszelben

2015.04.22. | Ifjúság , Oktatásügyek , Szórvány , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Fiataloké az Európai Unió – Örökségünk őrei Brüsszelben

Az Európai Unió által biztosított esélyek és lehetőségek elsősorban a fiatalok számára fontosak – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula kedden délután Brüsszelben, ahol nagyenyedi és dévai középiskolás diákokat látott vendégül az Európai Parlamentben.

A fiatal generáció az, amelynek életében már három meghatározó identitás-szint van: erdélyi magyarok, romániai állampolgárok és európai polgárok vagyunk egy időben. A szakmai karrier kialakításában, a továbbtanulásban is segít az Európai Unió, elsősorban az Erasmus program által, amely megnyitja minden erdélyi magyar egyetemista előtt a lehetőséget, hogy egy szemesztert valamely európai felsőfokú oktatási intézményben tanuljon. Jó lehetőség ez az ösztöndíj azért is, mert érdemes a többlettudás és tapasztalat mellett európai szempontokat is megismerni azon a szakterületen, amelyen szakmai pályáját is tervezi a fiatal" – magyarázta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy ezekre a lehetőségekre érdemes már középiskolás korban felkészülni.

 

Legfontosabb a többnyelvűség, ajánlotta a diákok figyelmébe a nyelvtanulás szükségességét Winkler Gyula. „Erdélyi magyarként eleve versenyelőnnyel indulunk, hiszen a magyar és román nyelvet egyformán ismerjük, vagy legalábbis egyformán kellene ismernünk, ezek mellett szükséges egy európai nyelv magas szintű elsajátítása és ha lehetséges, további európai nyelvek társalgási szintű ismerete" – emelte ki.

 

A napokban huszonöt diák, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulói kísérőtanáraikkal együtt ismerik meg az Európai Parlament tevékenységét. A diákok az Örökségünk Őrei iskolaverseny győztes csapatainak tagjai. „Nagyon büszke vagyok mindazokra a diákokra, akik az idén részt vettek az Örökségünk Őrei vetélkedőn a két iskolában, és különösen büszke vagyok a nyertes csapatok tagjaira. A verseny is fontos, de talán még fontosabb, hogy a tanulást és játékot ötvözve, rendkívüli eredményt értetek el, hála a kreativitásotoknak, lelkes hozzáállásotoknak, kitartó munkátoknak. Erdély épített öröksége is bizonyítja európai múltunkat, ez az örökség felelősséggel jár, és ti csillagos tízessel vizsgáztatok a felelősségteljes örökségvédelemből" – méltatta a diákok eredményeit Winkler Gyula, aki a kezdetektől támogatta az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózatának megalakítását. 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.