Folytonosság és újratervezés - küldöttgyűlést tartott a Temes megyei RMDSZ

2015.03.01. | RMDSZ , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Folytonosság és újratervezés - küldöttgyűlést tartott a Temes megyei RMDSZ

A Temes megyei RMDSZ tisztújító küldöttgyűlésére február 28-án került sor a temesvári Gehardinum Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. A bánsági magyar közösség számára kiemelkedő jelentőségű esemény több mint száz résztvevőjét köszöntötte Kovács Péter RMDSZ főtitkár, a kormánypárt képviseletében Sorin Grindeanu távközlési miniszter, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Marossy Zoltán Temes megyei alprefektus, valamint a helyi RMDSZ-szel együttműködő bánsági kisebbségi szervezetek képviselői. A küldöttek újabb három évre bizalmat szavaztak Halász Ferencnek, a Temes Megyei RMDSZ elnökének. A küldöttgyűlés arról is döntött, hogy a megyei szervezet Kelemen Hunor szövetségi elnököt támogatja az RMDSZ kongresszusán szervezendő tisztújításon.

„Az RMDSZ az egyedüli olyan politikai szervezet Romániában, amely 25 év alatt nem változtatta meg a nevét, az irányelveit, a céljait. Ez olyan biztos pont a román politikai életben, amit más politikai szervezet nem tud nyújtani” – mondta Temesváron Kovács Péter főtitkár. „Ha az elmúlt 25 évre visszatekintünk, azzal is kell foglalkoznunk, hogy a következő 25 évet hogyan képzeljük el a szövetségünk, a magyar közösség szempontjából. Ahhoz, hogy a céljainkat elérjük, a szülőföldünkön maradjunk és gyarapodjunk, újra kell tervezzük a munkánkat, új utakat kell keressünk, új embereket, új eszközöket kell bevessünk annak érdekében, hogy ezt el tudjuk érni” – hangsúlyozta az RMDSZ főtitkára.

 

„A mai találkozónknak az a célja, hogy kitaláljuk közösen, milyen irányba haladunk tovább, hogyan fog a Temes Megyei RMDSZ az elkövetkező években dolgozni azért, hogy a magyar közösség megtarthassa képviseletét és olyan helyeken, ahol erre lehetőség van, még gyarapítsa is” – mondta köszöntőjében Molnár Zsolt parlamenti képviselő, aki arra hívta fel a jelenlevők figyelmét: vissza kell hozni az embereket elsősorban a magyar közösséghez és az RMDSZ-hez. „Ebben a kérdésben nem lehetünk kirekesztők, elutasítók, ebben a munkában mindenkire szükség van, minden magyar számít” – hangsúlyozta az RMDSZ parlamenti képviselője.

 

Halász Ferenc Temes megyei RMDSZ-elnök beszámolójának megvitatása és elfogadása után sor került a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására és a tisztújításra. A Temes megyei választmány elsöprő többséggel bizalmat szavazott Halász Ferencnek, aki újabb három évre elvállalta a megyei elnöki tisztséget. „Az elkövetkező időszakban a hangsúly egyrészt a politikai szereplésünkön és a szervezetépítésen lesz, másrészt a magyar közösség életének a szervezésén – nyilatkozta az újraválasztott elnök. 

 

„2016-ban önkormányzati és parlamenti választások lesznek. Szeretnénk visszakerülni a Temes megyei tanácsba, a temesvári önkormányzatba, illetve biztosítani a magyar képviseletet olyan településeken, ahol jelentős magyar közösség él, de az 5%-os küszöb miatt az utóbbi években elvesztettük a mandátumunkat. Jó politikai szereplés attól várható, hogy jól szervezett a megyei szövetség. A szervezeti élet felpörgetésében fontos szerepe lesz a megyei elnökségnek, illetve azoknak a polgármestereknek, alpolgármestereknek és tanácsosoknak, akik RMDSZ színekben kerültek be az önkormányzatokba. Az RMDSZ a magyar érdekeket is képviseli az oktatás, a művelődés és a gazdaság területén. A programomban konkrét célkitűzéseket fogalmaztam meg ezekre a területekre vonatkozóan és ezeket lépésről lépésre megpróbáljuk megvalósítani. Ezt elszigetelten az RMDSZ nem tudja megtenni, ezért az elkövetkezőkben is szeretnénk jó kapcsolatokat ápolni és együttműködni a többi nemzetiséggel és a helyi román demokratikus pártokkal.” – hangsúlyozta a Temes megyei RMDSZ elnöke.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.