Folytonosság van az RMDSZ-ben az eszközök, az egység és az önállóság terén

2013.11.23. | SZKT

Folytonosság van az RMDSZ-ben az eszközök, az egység és az önállóság terén

Fotó: Banga Előd - Ernő

Folytonosság van az RMDSZ több mint két évtizedes politikájában az eszközök, az egység  és az önállóság tekintetében is, a Szövetségnek a Bethlen Gábor és Kós Károly által képviselt önállóság, az önálló erdélyiség elveivel kell haladnia a jövőben is - jelentette ki Markó Béla szenátor az SZKT-n.

Markó Béla rámutatott: lezárulni látszik a Szövetség számára kiemelten fontos 1993-as esztendő óta eltelt 20 éves korszak: ezidő alatt a Szövetségnek sikerült kialakítania a nyelvhasználati jogokat, az anyanyelvű oktatáshoz szükséges megfelelő jogi keretet, kialakították és nagymértékben végig vitték a restitúciót. - Most egy újabb korszak következik, amelyben a döntési jogokat kell nagyon sok területen a kezünkbe vennünk, az autonómia, az autonóm döntés különböző formáit kell célul kitűznünk. Ezért nem szabad elfogadnunk, hogy arra kényszerítsenek bennüket: a következő húsz esztendőben azzal foglalkozzunk, hogy az elmúlt két évtizedben megszerzett jogainkat megvédjük - hangsúlyozta a szenátor leszögezve, a nyelvhasználati jogok tekintetében ki kell kényszeríteni, hogy ne próbálják csorbítani a meglévő jogokat, és a már meglévő jogi keret mellé létre kell hozni azokat a kereteket, amelyek kiteljesítik vagy esetenként megteremtik a még nem létező a döntési jogokat - mondta Markó Béla.

A decentralizációs törvénytervezettel kapcsolatban úgy értékelte, ez az első alkalom, hogy ellenzéki minőségben az RMDSZ frakciói szolidárisan tudtak hatni olyan irányba, hogy megszülessen ez a magyarság számára fontos törvény, és ebben nagyrészt benne legyenek azok a fontos intézkedések, amelyeket a Szövetség javasolt. Ez meglátásában azt bizonyítja, hogy van értelme a parlamenti munkának és az RMDSZ továbbra is szolidárisan és egységesen lép fel a magyar közösség érdekében. Rámutatott: Erdélyben nincs szükség az RMDSZ mellett sem vegyes pártra, sem másféle pártra. - Arra van szükség, hogy az RMDSZ ezután is megpróbálja lefedni az egész magyar közösség igényeit, megpróbálja becsülettel képviselni az egész erdélyi magyar közösséget: sem jobbra, sem balra nincsen szükség semmiféle pártra - szögezte le az SZKT-ülésen Markó Béla.