Gazdafórum-karaván indul Udvarhelyszéken

2016.03.17. | Mezőgazdaság , Udvarhelyszék

Gazdafórum-karaván indul Udvarhelyszéken

Az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete és a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) szervezésében, valamint a Megyei Kifizetési Ügynökség partnerségében 2016-ban is útnak indul az információs gazdafórum-karaván. Erről tartott sajtótájékoztatót március 17-én Dr. Verestóy Attila, az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnöke, Sebestyén Csaba, az RMGE országos elnöke, illetve Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizető Ügynökség (APIA) vezetője.

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő gazdafórumok célja – az érdekképviselet mellett – az, hogy a gazdák számára megfelelő, aktuális tájékoztatást nyújtson az európai uniós pályázati lehetőségekről, a mezőgazdaságot érintő új szabályozásokról.

Dr. Verestóy Attila kifejtette: „az értékeknek nemcsak fogyasztói, de teremtői is vagyunk, ezt pedig csak úgy tudjuk megtenni, hogyha minden eszközt felhasználunk. Fontos, hogy azokat a támogatásokat, amelyekre a gazdáknak szükségük van, hatékonyan tudjuk a rendelkezésükre bocsátani. A gazdafórumok megszervezése egy jó lépés, melyet okosan ki kell és ki is fogunk használni azért, hogy gazdáink az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel éljenek, új technológiákkal a szűkös, mostoha körülményeket legyőzve megmaradjanak itt, Székelyföldön, megerősítve a gazdaságokat.”

Március 4-én az RMDSZ és a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) megállapodtak a területi szintű együttműködés kiterjesztéséről. Sebestyén Csaba, az RMGE országos elnöke elmondta, hogy elsőként az Udvarhelyszéki Területi Szervezet vette fel a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével a kapcsolatot és kezdte meg a konzultációkat.

Az RMGE elnöke hangsúlyozta, kiemelten fontos az, hogy a gazdákat itthon tudjuk tartani, de ezek a gazdafórumok nem csak gazdasági jellegű tájékoztatást hivatottak nyújtani. „A gazdák nemcsak mezőgazdasági termékeket állítanak elő, nemcsak gazdasági tevékenységet folytatnak, hanem fejlesztik a tájat, a környezetet és ápolják a hagyományainkat. Egyetlen hely, ahol még népszokásainkat, hagyományainkat őrzik, az a falu. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy ez a falu megmaradjon. Mind az RMDSZ, mind pedig a RMGE foglalkozik a gazdák informálásával, mely kiemelkedő szereppel bír főleg ebben az új európai uniós agrárpolitikában, és melynek megértése igencsak nehézkes.” Továbbá kifejtette azt is, hogy Romániában a mezőgazdasági szaktanácsadás hálózata nem épült ki megfelelően, a gazdák informálásához egy alternatív megoldáshoz kellett folyamodni, az egyik jó példa erre a gazdafórum-karaván. „Az RMDSZ és az RMGE jó párost alkotnak, ahol nemcsak a gazdák szakmai érdekképviselete, hanem politikai képviselte is érvényesül. Fontos, hogy a politikum is ismerje és átlássa a rendszert, ismerje az akadályait azért, hogy szakszerűen tudja tájékoztatni, informálni a gazdákat” –zárta beszédét Sebestyén.

Az elmúlt évek gazdafórumain felelős szerepet vállalt előadásai során Haschi András-Péter, az APIA Hargita megyei igazgatója, aki megköszönte az udvarhelyszéki polgármestereknek a gazdáknak nyújtott segítséget. „Úgy gondolom, hogy az APIA szerepe azért fontos ebben a gazdafórum-sorozatban, mert közvetlenül tudnak a gazdák tőlünk kérdezni és nemcsak a helyiek, de mi is nagyon sokat tanulunk ezekből a fórumokból.” Mint mondta, tavaly több mint 26 ezer Hargita megyei gazda részesült támogatásban: leosztva Udvarhelyszék területére ez 9 ezer gazdát érintett. „Hargita megyébe több mint 64 millió euró jött be, ezzel Hargita megye országos szinten az elsők között áll” – ismertetette a számadatokat Haschi András.

Reményeink szerint a gazdafórum-karaván eredménye az lesz, hogy vonzóvá válik a Hargita megyei falu. Érdemes lesz itt újabb és újabb tevékenységeket elindítani. Tegyük vonzóvá ne csak a turisták, hanem az itt élők számára is Székelyföldet, melynek egyik, hatásos eszköze a gazdafórum-karaván” – zárta a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatót Dr. Verestóy Attila.

A következő gazdafórumokra március 18-án, pénteken 10 órától Oklándon, 13.00-tól Szentábrahámban, március 20-án, 12.00 órától pedig Oroszhegyen kerül sor.