Gazdasági tervek bölcsője - Megbeszélést tartottak a székelyudvarhelyi inkubátorház kivitelezéséről

2013.02.25. | gazdaság , Udvarhelyszék

A Székelyudvarhelyre tervezett inkubátorház kivitelezéséről tartottak munkamegbeszélést február 22-én, pénteken a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, Hargita Megye Tanácsa „Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Harghita Business Center – Vállalkozói inkubátorház” című projektjéről.

A Regionális Operatív Program keretében a 2007–2013-as időszakra meghirdetett, 4.2-es, „A szennyező és használaton kívüli ipartelepek helyreállítása és új tevékenységekre való előkészítése” kiemelt beavatkozási területe keretében leadott pályázatot 2012-ben kedvezően bírálták el, így ma már a kivitelezés szakaszában van.

A megbeszélésen részt vett az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének, valamint a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének a képviselete, továbbá számos vállalkozó és önkormányzati képviselő is. Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke moderálta a rendezvényt. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat révén adott a lehetőség arra, hogy az érintettek széles körű együttműködésével a térség és Székelyudvarhely vállalkozói köre, gazdasági élete számára erős háttérintézményt építsenek ki.

Borboly Csaba megyeelnök felszólalásában elmondta, hogy a székelyudvarhelyi inkubátorházat csak közös erőfeszítéssel, összefogással lehet rendeltetésszerűen működtetni, illetve fenntartani, és ebben a megyei tanács számít a vállalkozói szervezetek meg a helyi önkormányzatok segítségére. Az elöljáró ismertette a pályázat történetiségét és célrendszerét. Kijelentette: a megbeszélésen megjelentek száma is azt sejteti, hogy jó projektet kezdeményezett a megyei tanács.

– Az inkubátorház udvarhelyi helyszínét két szempont határozta meg: egyrészt a pályázat keretében első lépésként egy szennyező gócot számolhatunk fel, másrészt Udvarhelyszék, Székelyudvarhely mindig is a gazdaság egyik erős motorja volt a megyében, itt vannak erős vállalkozói szervezetek, amelyekkel a megyei tanács eddig is jó kapcsolatot ápolt, és amelyek partnerek tudnak lenni és partnerek kell, hogy legyenek a kivitelezésben – mondta el a tanácselnök örömét fejezve ki, hogy van olyan példa a térségben, amelyből tanulni lehet: a sepsiszentgyörgyi inkubátorház igazi sikertörténet.

– Hargita Megye Tanácsa ennek a projektnek a kivitelezésében jóval nagyobb önrészt vállal, mint a többi európai uniós pályázatban – ezért is tartom fontosnak, hogy a megyei tanács tehervállalását értékelje a térség vállalkozói köre, illetve a helyi önkormányzatok, és legyenek partnereink egy olyan inkubátorház működtetésében és fenntartásában, amely az innováció központja és új vállalkozások, gazdasági projektek bölcsője tud lenni – kérte a jelenlevőktől az elnök.

Jelen volt dr. Verestóy Attila szenátor és Antal István parlamenti képviselő is, akik méltatták a kezdeményezést.

„A Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház kivitelezése egy összetett folyamat eredménye lesz, viszont ahhoz, hogy az udvarhelyi vállalkozói szféra forrásközpontjává válhasson, szükséges egy átlátható, fenntartható és vállalkozóbarát intézmény megteremtése”- nyilatkozta Dr. Verestóy Attila, aki a találkozón még elmondta, hogy egy olyan kezdeményezésről van szó, melynek jövője és múltja is van. Verestóy emlékeztetett arra, hogy mindig is volt egy olyan erő, mely összefogta a vállalkozásokat, az ipartestület révén az iparosok megerősödtek, az iparkamara révén pedig a környéki vállalkozók világkiállításokra is eljutottak.

„Egy, a 20-as években alapított asztalosműhely londoni kiállításon vett részt. Vállalkozóink akkor is értéket teremtettek, hisz térségünk olyan gazdasági erő és központ volt, mely kiugrási lehetőséget biztosított azok számára, akik megtalálták boldogulásukat a világ más tájain. Az épülő inkubátorháznak nagy szerepe lesz abban, hogy vállalkozóink itthon is megtalálják a kitűzött célokra a megfelelő eszközöket” – érvelt dr. Verestóy Attila, továbbá elmondta, a vállalkozói központ lehetőségeket és boldogulást fog nyújtani minden érdekelt vállalkozónak. „Udvarhelyt az udvarhelyiek fogják megtartani és felemelni” – zárta felszólalását Verestóy Attila szenátor.

Antal István köszöntőjében kiemelte, hogy hisz a város potenciáljában, hiszen Székelyudvarhely egyedüli a térségben, ahol 1989 után nem omlott össze az ipar, és ahol jelenleg is a világpiacon jegyzett cégek tevékenykednek.

A szakmai előadásokon Nagy István, a marosvásárhelyi ipari park vezérigazgatója az inkubátorházak fogalmát, történetiségét, típusait, perspektíváit, valamint kihívásait ismertette, Iuliana Sârbu, a brassói Iceberg Consulting Kft. programkoordinátora az inkubátorházak és vállalkozásfejlesztési központok létrehozásának kihívásait, lehetőségeit és eredményeit ismertette, végül Vajda Lajos, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének ügyvezető igazgatója a 2006-ban kialakított sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház sikeres működését mutatta be.