Gluténérzékeny betegek támogatásáról érdeklődött Seres Dénes

2013.10.08. | Képviselőház , Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Gluténérzékeny betegek támogatásáról érdeklődött Seres Dénes

Az egészségügyi miniszternek intézett hivatalos kérdésben érdeklődött Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselője a gluténérzékeny betegeknek folyósítandó állami támogatásokról, illetve a diétás étkezéshez szükséges élelmek beszerzéséről és forgalmazásáról. A Szövetség Szilágy megyei képviselője a szakminisztériumhoz fordult annak érdekében, hogy konkrét felvilágosítást kapjon az említett betegségben szenvedő páciensek államtól kapott támogatásáról.

 „Interpelláció formájában fordultam a szakminisztérium fele a coeliakiában vagy glutén-szenzitív enteropátiában szenvedő páciensek élelemmel történő ellátásával kapcsolatosan, hiszen Romániában nagyon kevés kereskedelmi egység forgalmaz gluténmentes táplálékot. Ellenben az országban, egy 2008-as felmérés értelmében az összlakosság két százaléka szenved ebben a betegségben”‒ fejtette ki a Szilágy megyei RMDSZ képviselő, majd hozzátette: „a közbeszédben a betegséget lisztérzékenységnek hívják, viszont a glutén az nemcsak a gabonafélékben fordul elő. Úgy vélem, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak nagyobb figyelmet kell fordítania erre a kérdésre és egy országos egészségügyi programot kell kidolgoznia a glutén érzékenyekre vonatkozóan”.

 

Seres Dénes a továbbiakban kifejtette, a választókörzetéből kapta a felkérést, arra vonatkozóan, hogy erről érdeklődjön, hiszen jelenleg Romániában nagyon nehéz beszerezni a gluténmentes táplálékot, mivel a nagy kereskedelmi központok nem forgalmazzák.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.