Ha ez a bástya elesik, az nem csupán Kalotaszeg, de egész Kolozs megye magyarságának jövőjére hatással lesz december 9 után

2012.11.19. | Kolozs , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ha ez a bástya elesik, az nem csupán Kalotaszeg, de egész Kolozs megye magyarságának jövőjére hatással lesz december 9 után

Három nap, hat település, közel 300 km, és ami a legfontosabb: több, mint 400 személyes találkozó – számszerűsítve így foglalható össze Máté András Levente hétvégi kalotaszegi kampánya.

Kiskapuson péntek este falugyűlés keretében találkozott a helyiekkel, a találkozón részt vett Kapus község alpolgármestere is, aki elmondta: a képviselő segítségére eddig mindig számíthattak, és meggyőződése, hogy a jövőben sem lesz ez másként, amennyiben Máté András személyében Kalotaszegnek magyar képviselője lesz december 9 után. A négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a főút aszfaltozása elkezdődött, a jövőben a mellékutak aszfaltozása és a mezei utak rendbetétele is megoldást igényel. A párhuzamosan két nyelven folyó kötetlen beszélgetés során a román közösség nevében felszólaló úriember elmondja: szeretné megköszönni a képviselő munkáját, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, hogy a településfejlesztési támogatásokat az ő közbenjárására nyerte el a község. A jelenlévők számára azt is körvonalazta a beszélgetés: kiemelt fontossággal bír, hogy december 9-én az esélyes magyar jelöltet támogassák, hogy senki ne maradjon otthon, hiszen a település további fejlődését az tudja szavatolni, ha a következő négy évben lesz kihez fordulni a mindennapi gondokkal.


Ajtóról ajtóra kampánya során szombat délelőtt Nádasdaróc és Inaktelke településeket ejtette útba Máté András Levente,  Kalotaszeg képviselőjelöltje. Az Egeres községhez tartozó két faluban minden egyes házat felkereste, azaz több mint 200 családhoz látogatott el. Az elmúlt négy év munkája egyértelműen visszaköszönt az emberekkel való találkozások során, egyetlen olyan ajtón sem kopogott be a kampánycsapat, ahol ne ismernék Máté András nevét. E két településen az önkormányzati választásokon való részvétel a magyar közösség fegyelmezettségét és bölcsességet tükrözte, amelyért természetesen a helyi RMDSZ vezetését illeti elismerés – mondta a jelölt. Sehol nem maradtak el a biztató szavak: az inaktelkiek és nádasdaróciak tudják, hogy járható utaik, megújult kultúrotthonaik és felújított templomaik annak a munkának képezik az eredményét, amelyet Kalotaszeg magyar képviselője az elmúlt években végzett. Tudják, hogy december 9-ének sorsdöntő jelentősége van a térség magyar jövője szempontjából, ezért arra számítanak, Inaktelke és Nádasdaróc a parlamenti választáson is megmutatja a közösség erejét.


Jegenyén szombat este 19 órától „Termés-Bált” szervezett a helyi RMDSZ, amelynek házigazdája a szövetség kalotaszegi képviselőjelöltje volt. Élőzene, örökzöld slágerek dallamára igazi báli hangulat alakult ki. Máté András elmondta: nem a hosszú kampánybeszédek helye ez, sokkal inkább a baráti eszmecseréké és kikapcsolódásé. A jó szórakozás hevében csupán annyit kért a helyiektől: ne feledjék, december 9-én nem Máté Andrásról, hanem a régió magyar jövőjéről döntenek. Lehet másra szavazni, lehet otthon maradni, és állampolgári jogunkkal nem élni, ez azonban a helyi közösség számára december 10-től kezdődően beláthatatlan következményekkel jár. Az éjszakába nyúló rendezvényen idősek és fiatalok egyaránt részt vettek, a jelölt mindenkivel szóba állt, kérdésekre válaszolt, ez utóbbiak kérésére is pozitívan reagált: a jegenyei futballcsapatot támogatni fogja a Kalotaszeg-kupán való részvételben.


Magyargyerőmonostor kis magyar közösségét vasárnap délelőtt kereste fel Máté András Levente. Kalotaszeg legrégibb egyházi műemléke, a tatárjárás előtt épült, gótikus stílusban megújított református templom imatermében összegyűlt helyiekkel folytatott megbeszélést. A gyerőmonostori RMDSZ elnöke, Bogdán Erzsébet ügyesen összefogja a kis lélekszámú magyar közösséget, ez nagy valószínűséggel biztos alapot fog nyújtani a parlamenti választáson való magyar részvétel növelése szempontjából. Tisztában vagyunk azzal, hogy nyilvánvalóan van még tartozásunk a magyar közösség felé, viszont ha nem vagyunk jelen ott, ahol rólunk döntenek, esélyünk sem lesz a megmaradásra – hangsúlyozta a jelölt. A helyiekhez eljutottak a jelenlegi román kormánypártok magyarellenes üzenetei, tudják, hogy ezzel szemben csak akkor maradhatnak talpon, ha december 9-én a távolmaradás helyett elmennek szavazni.


Körösfőn vasárnap délután egy szál virággal köszöntötte az Erzsébeteket Máté András, de természetesen a nem Erzsébet nevű hölgyeknek is jutott virág. Ezt követően a 19 órakor kezdődő falugyűlésen a község polgármestere és alpolgármestere helyi közösséget érintő beszámolója után Vákár István szenátorjelölttel együtt vázolták a parlamenti választások kalotaszegi tétjét. Az önkormányzati választással ellentétben, ahol a helyi jelöltekkel szembeni szimpátia vagy antipátia sok esetben befolyásolta a körösfőiek szavazatát, protest szavazatát vagy éppen otthonmaradását, december 9-én ennél sokkal nagyobb a tét – figyelmeztetett Máté. „Itt nem Máté András Levente személye a kérdés, hanem az, hogy Önök román vagy magyar képviselőt választanak Kalotaszegnek az elkövetkezendő négy évre. Minden szavazatot, amelyet nem az esélyes magyar jelöltre, vagyis az RMDSZ jelöltjére adnak le, a román pártok erejét növeli velünk szemben. A jelenlegi magyarellenes közhangulat kontextusában ezzel senki más nem veszít, mint a közösség. Ha ez a bástya elesik, az nem csupán Kalotaszeg, de egész Kolozs megye magyarságának jövőjére hatással lesz december 9. után” – összegezte Máté és Vákár.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.