Ha kell, tiltakozásul lezárják az utakat - Fellépnek a Hargita megyei gazdák az új adók ellen

2013.01.30. | Hargita , Mezőgazdaság

Több száz gazda gyűlt össze a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában január 30-án, hogy megvitassa a kormány 8/2013-as sürgősségi rendeletét, amely az adótörvénykönyv módosításával átalányadót vet ki a kistermelőkre, ami hátrányosan érinti a Hargita megyei lakosság nagy részét, sőt ennek következtében számos termelő felhagyhat a gazdálkodással.

A Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által összehívott tanácskozáson jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Becze István megyei tanácsos, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője, Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke, megyei tanácsos, valamint Kedves Imre, a Hargita Megyei Pénzügyi Igazgatóság vezetője. György Katalin, a pénzügy munkatársa ismertette a szóban forgó sürgősségi kormányrendeletet, majd megvitatták a gazdáknak kiosztott petíciótervezetet, amelyet eljuttatnak Victor Ponta miniszterelnöknek és Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszternek.

Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy az RMDSZ-nek ellenzékből is meg kell tennie mindent a kisgazdák érdekében, és hangsúlyozta, hogy habár a Hargita megyei, illetve romániai magyar gazdák érdekképviselete nyilvánít véleményt ezen a gyűlésen, ez nem etnikai és nem sajátosan Hargita megyei probléma, hanem országosan érinti a kistermelőket, és ha mindenki felszólal az átalányadó ellen, talán el tudják érni, hogy megváltoztassák az illető kormányrendeletet. A tanácselnök a beadványtervezet szövegéhez három fő pontot javasolt: a kormány