Hangot adunk az irodalomnak! – 7. Ünnepi Könyvhét Kolozsváron

2017.04.11. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hangot adunk az irodalomnak! – 7. Ünnepi Könyvhét Kolozsváron

Fotó: Banga Előd Ernő

Ismét utcára vonul a költészet és az irodalom a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, amelyet május 11–14. között az RMDSZ, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervez. Az április 11-i sajtótájékoztatón Csomos Éva-Zsuzsanna és Ferencz Blanka főszervező ismertette a programokat, valamint kiemelte: idén még nagyobb figyelmet fektetnek az irodalom utcai műfajjá való átgyúrására, a színházra és a megzenésített irodalmi darabokra.

„A 7. ünnepi könyvhét programkínálata picit alternatívabb, zenésebb alakot öltött idén, de természetesen a hagyományos programok, író-olvasó találkozók is helyet kapnak majd. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is partnerséget kötöttünk a Marczibányi Téri Művelődési Központtal, ennek köszönhetően a könyvhét történelmében először mutatunk be színházi előadást, mégpedig Kosztolányi Dezső szerelmei egyfelvonásos produkcióját, amely Nyári Krisztián Így szeretettek ők műve nyomán készült. Természetesen a következő hetekben folyamatosan bővül és színesedik a programkínálat  – hangsúlyozta Csomos Éva-Zsuzsanna főszervező.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke rámutatott: régi álma és vágya valósul meg, miszerint az idei könyvhét egyik jellegzetessége a műfordító kollokvium lesz. Ez alkalomból műfordítókat, szakembereket hívnak meg a szervezők, akikkel arra a kérdésre keresnek választ, melyek azok a művek, amelyeket érdemes újrafordítani. „Abban bízom, hogy román műfordítók is eljönnek majd, hiszen a mesterség sajátos titkai miden nyelv között, minden átmenetben érdekesek” – nyomatékosított. Külön kiemelte: kassai vendégeket is várnak, a résztvevők megismerkedhetnek a Kassai Magyar Színházzal.

,,Arra törekszünk, hogy növeljük a diákok irodalom iránti érdeklődését, ezért idén először iskolák közötti Slam Bajnokságot szervezünk a Nest közreműködésével. Már a könyvhét előtt sor kerül a selejtezőkre Kolozsvár minden magyar iskolájában, majd a legtehetségesebb fiatalok összemérhetik tudásukat a rendezvény utolsó napján, a Fogoly utcai színpadon is. Idén még inkább átgyúrjuk az irodalmat utcai műfajjá, ilyen lesz például az Experijam, a Slam Poetry megzenésített műfaja is” – nyilatkozta Ferencz Blanka főszervező.

Nagy Péter, az Exit Kiadó ügyvezető igazgatója elárulta: idén egy különleges regényt is bemutatnak, Lupescu Kata tiniregényének első kötete lát napvilágot. Ez reményei szerint jó példaként szolgál a fiatalság körében. „Pont olyan, mint egy felnőtt regény, csak az unalmasabb részek nélkül” – tette hozzá.

A kolozsvári Fogoly utca idén is a könyv és kultúrakedvelők kedvenc színhelyévé változik, hiszen kortárs és örökérvényű írók, költők, előadók színes programkínálata szólít meg minden generációt. Az idei évben újdonságként hat az Anima Sond System DJ-set műsora, amely világirodalmi műveket ötvöz elektronikus zenei aláfestéssel – ez kifejezetten a Kolozsvári Ünnepi Könyvét programsorozatára készül. Továbbá a meghívott szerzők, előadók között olyan nevek szerepelnek, mint Térey János, Gerlóczy Márton, Horváth Benji, André Feri, Marosán Csaba, Molnár Krisztina Rita, Ugron Zsolna, Szász Hargita és Várkonyi Gábor.

A 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét teljes programja ITT érhető el.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.