Hargita Megye Tanácsa sürgősségi alapból támogatná Gyergyószentmiklóst

2017.04.19. | területi hírek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hargita Megye Tanácsa sürgősségi alapból támogatná Gyergyószentmiklóst

Fotó: www.szabadsag.ro

A járható út az, amit korábban is hangoztattam: sürgősségi alapból támogathatja Hargita Megye Tanácsa Gyergyószentmiklós önkormányzatát, a műjégpálya tetőszerkezetének felújításában.” – jelentette ki Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke április 19-én, szerdán Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármesterrel tartott megbeszélést.

A találkozón a megyeelnök kézbesítette a városvezetésnek írt levelét, amelyben kéri, tisztázzák: a város tudja-e fedezni a költségek rá eső 58 százalékát (42 százalék a megyei tanács része). Nagy Zoltán elmondta, hogy ez nem járható út, ezért abban állapodtak meg, amit a megyei tanács elnöke korábban is hangoztatott, miszerint a város már meglévő dokumentációja alapján haladjanak, és a helyi önkormányzat folytassa le a közbeszerzési procedúrát, illetve a teljes munkálatot, a megyei tanács pedig anyagilag segíti ebben.

Borboly Csaba elmondta, hogy az általa eddig is fenntartott álláspont szerint haladnak tovább az ügyben. Az erre vonatkozó jogszabály szerint sürgősségi esetben a megyei tanács tartalékalapból támogathatja a helyi önkormányzatot. A különféle vélemények ütköztetése miatt egy hónapot vesztettek, mondta el a megyeelnök, mert a sürgősségi megoldással már jóval hamarabb elindíthatták volna a folyamatot.

Nem szeretnénk, ha évekig elhúzódna a tetőszerkezet felújítása bürokratikus akadályok vagy anyagiak hiánya miatt, ezért javasoltuk a tartalékalapos megoldást. Azt szeretnénk, hogy Gyergyó haladjon. Nem az számít, ki mit mond, hanem hogy ki mit tesz. Eddig is azt kerestük, hogyan lehet megoldani a tetőszerkezet felújítását, mert a város és a térség gondjaiban folyamatosan igyekszünk segíteni. Meg tudjuk valósítani közös tervünket, nem lehetetlen, hogy még idén sikerül” – jelentette ki a megyei tanácselnök.

Borboly Csaba elmondta, hogy az általa javasolt változat jogászok és gazdasági szakemberek bevonásával született meg azok után, hogy személyesen tekintette meg a helyszínt, többször is személyesen konzultált Gyergyószentmiklós polgármesterével, véleményezést kértek Hargita megye prefektusától, valamint több megbeszélést tartott jogászokkal és beruházási szakemberekkel. Hangsúlyozta: számára csak olyan változat volt elfogadható, amely gazdasági, szakmai és jogi szempontból sem kifogásolható, és belátható időn belül valóban megvalósítható.

Úgy gondolom, itt nincs helye a populizmusnak, a felelőtlen ígérgetéseknek, mert olyan felelős döntéseket kell hozzunk, amelyekre nemcsak a város, hanem az egész gyergyói térség jégkorongtársadalma építeni tud az elkövetkező időszakban” – nyilatkozta Borboly Csaba. „Tudom, mennyire népszerű lenne azt kijelenteni, hogy hamar megoldjuk ezt a problémát, majd utólag másra mutogatni, hogy mi mennyire akartuk, de a prefektus, az egyes törvénycikkelyek vagy az anyagiak ezt vagy azt sajnos nem teszik lehetővé, ezért nem haladunk. A gyergyószentmiklósiak nem ezt érdemlik, hanem alapos és megfontolt döntéseket várnak tőlünk. Az általam bemutatott javaslat ilyen, ezt támasztják alá a mellékelt dokumentumok és az elmúlt időszak előkészítő munkája”– szögezte le a megyei tanácselnök. Hozzátette: „a megyei és a helyi önkormányzat által a jégpálya működtetésére létrehozott közösségi fejlesztési társulásnak el kell kezdenie a tevékenységet, hiszen a felújítás utáni időkre is gondolni kell.”

Nagy Zoltán polgármester szerint igyekeznek a legrövidebb időn belül elindítani a felújítás procedúráját, menet közben megszerzik a forrást, Hargita Megye Tanácsa segítségével. A városvezető négy hónapra becsülte a felújítás időtartamát.

A korábbi műjégpályás megbeszélésről szóló hír elolvasható ITT. A további fejleményről pedig ITT olvashatnak.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.