Hargita megyei hírösszefoglaló

2012.10.15. | Hargita , Hagyományok

Hargita megyei hírösszefoglaló

Az idősek napját ünnepelték Alsóbencéden és Csíkszentgyörgyön

Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg az Alsóbencédi Idősek Vasárnapját október 14-én a Bencédi Unitárius Egyházközség és az Ittre Bencéd Alapítvány a Siménfalvához tartozó Alsóbencéden.

Mint azt a bencédi idősek elmondták, vasárnapjukat felejthetetlenné a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek a bencédi kultúrotthonban tartott előadása, amelyet Hargita Megye Tanácsának Néptánc a vidéknek elnevezésű programja keretében tartottak.

Az ünnepi program kiegészítéseként Hargita Megye Tanácsa egészségfelmérő programját is igénybe vehették a bencédiek. A szűrőprogram révén a Caritas egészségügyi szakemberei a bencédi gyülekezeti teremben hallgatták és vizsgálták meg a lakosok egészségi panaszait. Emellett Hargita Megye Tanácsa jóvoltából díjmentesen négyféle analízist:  vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérést, illetve trigliceridszint-mérést végeztek.

Hargita Megye Tanácsának képviseletében Benyovszki Lajos megyei tanácsos és Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője vet részt a bencédi programokon.

Szintén Hargita Megye Tanácsának támogatásával ünnepelték az időseket Csíkszentgyörgy községben is október 14-én a Csíkszentgyörgy–Bánkfalva Ifjúsági Szervezete (CSIBISZ) és Csíkszentgyörgy Polgármesteri Hivatala szervezésében.

Íz-, illat- és színkavalkád a csíkszeredai őszi vásáron

Sikeres székely termékvásárt tartottak a megyeszékhelyen

Negyedik alkalommal szervezte meg Csíkszeredában a Hagyományos Székely Termékek Őszi Vásárát október 12–13-án Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.

A kétnapos vásáron az őszi betakarítás termékeit és terményeit kínálta több mint 120 termelő. Hagyományos házi kolbász, sonka, sajt- és péktermékek, zöldség, gyümölcs, méhészeti termékek, erdei gyümölcsből készült szörpök, lekvárok, befőttek, valamint hagyományos kézműves termékek sorakoztak a felújított Szabadság téren felállított vásáros standokon. A termelők száma évről-évre gyarapodik, a kezdeti 30 résztvevő száma idénre megnégyszereződött. Az érdeklődés tehát egyre nagyobb mind a termelők, mind a vásárlók részéről, ezért a szervezők a számokkal szemben a minőséget részesítik előnyben, olyan minőségi, hagyományos termékekre fektetve a hangsúlyt, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik a vásárlók részéről – derült ki a vásár október 13-i megnyitóján.

– Azt szeretnénk, hogy a vásárlók ne csalódjanak a termékekben, elégedetten távozzanak a vásárokról – hangsúlyozta Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vásár megnyitóján kiemelte, az a céljuk, hogy a Székely termékekkel több munkahelyet teremtsenek, és a helyi termékek révén egészségesebben éljenek a környék lakói. A tanácselnök ennek a célnak az eléréséhez a megnyitón jelen levő Tánczos Barna RMDSZ-es szenátorjelölt és Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölt segítségét is kérte, hiszen, mint elmondta, a kisvágóhidak, a kisgazdálkodások ügyének, és emellett még számos Hargita megye, Székelyföld számára nagyon fontos ügynek a sikerességéhez jogszabálymódosításokra van szükség.

– Erre a vásárra azért van szükség immár negyedik éve, hogy bebizonyítsuk, a Székely termékek minőségben fel tudják venni a versenyt sok híres, drága termékkel. Lehetőséget szeretnénk biztosítani a termelőknek, hogy egyre inkább növeljék a kezdeti kis bevételüket, a vásárlóknak pedig, hogy ne európai vagy távol-keleti élelmiszerhulladékot kelljen vásárolniuk.

– Az, hogy félévente, havonta találkozunk ezeken a vásárokon azt jelenti, hogy van ereje annak, ami néhány éve itt elindult. Büszkén mesélhetjük nemcsak Székelyföldön, hanem más régiókban is, hogy ha a helyi termékeknek tudatos támogatása van, és ha azokat az embereket, akik a kicsiből is többet szeretnének alkotni, segítjük, annak eredményei vannak.  Ezt az eredményességet mutatja a Székely termék – hangsúlyozta a megnyitón Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölt.

Igényességre és összefogásra buzdította Tánczos Barna RMDSZ-es szenátorjelölt a portékájukat kínáló termelőket.

– Legyenek egyre igényesebbek magukkal, hogy tudjuk becsben tartani a Székely termék védjegyet. Szükség van az igényességre, hiszen az idő be fogja bizonytani, hogy a piacon csak azok tudnak megmaradni, akik a legigényesebb termékeket teszik ki az asztalra. Az igényesség mellett ugyanakkor szükség van az összefogásra is, hiszen a Székelyföldön kívüli piacon csak összefogással lehet sikeresen jelen lenni. Az igényesség és az összefogás tudja továbbvinni ezt a kezdeményezést – hangsúlyozta a szenátorjelölt.

A termelők színvonalas bemutatkozásáért Borboly Csaba és Tánczos Barna okleveleket nyújtott át, majd a két vásári napon Lőrincz András Ernő, a Csíki Játékszín színművésze kalauzolta végig a termelőket és vásárlókat.

Rövidtávú célokkal a céltudatos mindennapokért

Végetért a Gyergyószéki Fiatal Pedagógusok Fóruma

Sikeresnek ítélték a szervezők és a résztvevők egyaránt az október 13–14-én Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács által a gyergyószentmiklósi Rubin Hotelben megszervezett Gyergyószéki Fiatal Pedagógusok Fórumát.

A rendezvény szombat délellőtti megnyitóján Hargita Megye Tanácsának képviseletében Barti Tihamér megyei tanácsos arra kérte a jelen levő pedagógusokat, hogy „vállaljanak iskolán kívül is a közösségi életben aktív szerepet, mert a pedagógusok a társadalmunkban mindig elől jártak a példamutatásban”.

Demeter Annamária, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetője elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a nevelés során a célok pontos meghatározását a sikerek elérése érdekében. Ugyanakkor elmondta, hogy „akkor tudnak a pedagógusok a leghatékonyabbak lenni, ha az előre kidolgozott stratégiák céljai körültekintően vannak kiválasztva”.

Magyari Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke felajánlotta, hogy az ifjúsági ernyőszervezet szívesen bekapcsolódik a pedagógusok közösségi kezdeményezéseibe, illetve nyitott, ha konkrét ötletekkel keresik meg őket, ezen kívül szeretettel várják a pedagógusokat a rendezvényeikre is.

A két napos rendezvény első napján Köllő Dávid tréner gazdagította a pedagógusok ismereteit. A nap témája a siker és a konkrét célok megtalálásának módja volt. Az előadás első felében a pedagógusok a sikeres, boldog élményeikről beszélgettek. A kis csoportos foglalkozások során a pedagógusok önismereti gyakorlatokkal ismerkedhettek meg. A nap második felében a résztvevők megfogalmazták a céljaikat mind szakmai téren, mind az életük más területeire vonatkozóan. Ezt követően életvezetési tanácsok megbeszélésével folytatodot a tréning. A pedagógusok részt vehettek egy képzeletbeli időutazáson, mely alatt egy levelet fogalmaztak meg a saját jövöbeli énüknek, felvázolva a konkrét céljaikat, vállalva saját maguk szembesítését a kitűzött célokkal egy későbbi időpontban is.

A jó hangulatot tovább fokozta György Botond humorista. A diák-humorista fellépése rávilágított, hogy a tehetség mennyire sokszínű és meghatározó dolog, amire nagyon oda kell figyelni és ebben a pedagógusoknak is kiemelkedő szerepe van.

Második nap György Emőke szaktréner pallérozta a pedagógusok elméjét a következő témakörökben: kompetencia alapú oktatás, az oktatási rendszer lehetőségei, pedagógusok fejlesztése és a diákok szakképesítésének lehetőségei.

A rendezvényt vasárnap meglátogatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, több aktuális, pedagógusokat érintő témákról beszélt és a felmerülő kérdésekre adott választ. Borboly Csaba véleménye szerint „itthon, saját környezetünkben kell megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyek révén a környezetre jellemző adottságainkat felhasználva olyan szakképzést tudunk kialakítani, amely a diákok itthon maradását és itthon boldogulását segíti elő, növelve a versenyképességüket.”

A résztvevők visszajelzései alapján szükség van az ilyen jellegű, jó hangulatú képzésekre, ahonnan rövidtávú célok kitűzésével távoztak, amelyek révén céltudatosabban végezhetik mindennapos tevékenységeiket.

VI. Szárhegyi Káposztafesztivál – Székely konyhás jövőképpel

Vásárban ünnepeltek a híres gyergyószárhegyi káposzta termelői és a térség fogyasztói

Kétnapos ünnepét tartották Gyergyószárhegyen a káposztának október 12–13-án. A messze földön híres itteni termés belsejéről elnevezett Torzsások Turisztikai Egyesület főszervezésében zajló rendezvényen bejelentették: Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert támogatásból jövőre beüzemelik a Székely Konyhát.

A helyi önkormányzat nevében Gábor László polgármester, a megyei testület nevében Petres Sándor alelnök üdvözölte a hatodszorra megszervezett Káposztafesztivált. A rendezvény nyitányán Gábor László bejelentette: a gyergyószárhegyiek által megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése prioritás, e tekintetben is fontos a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert támogatás, amivel jövő évre beüzemelhetik a közösségi konyhát. Ezt előbb a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia.

– Ha a helyi tanács részéről meglesz az akarat és összefogás, a székely konyhát jövőben el tudjuk indítani, azért, hogy azokat a javakat, amiket megtermelünk, előnyösebben tudjuk értékesíteni – hangoztatta az elöljáró, utalással a felemás politikai színezetű testület eddigi döntéshozó nehézségeire, a városatyák közjót előnybe helyező bölcsességére apellálva. Hozzátette, személy szerint azt szeretné, ha Gyergyószárhegyen is minél többen forgalmaznának Székely termék védjeggyel ellátott termékeket.

– A szárhegyiekben van erő és kitartás megművelni a földjeiket és itthon maradva káposztát termeszteni – emelte ki Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsa alelnöke.

A főszervező gazdasszonyok egyesülete nevében szólva Portik Gabriella egyetemista két kulcsszót emelt ki: „hála és együtt”. Mint mondta, az utóbbi közösségi élménnyé emeli a hálaadás ünnepét, „mely arra emlékeztet évről évre, hogy köszönettel tartozunk mindenért, és úgy lesz áldásos, gyümölcsöző a munkánk, ha a közösség érdekében együtt végezzük”.

A Torzsások Turisztikai Egyesület egyébiránt ezt tekinti a rendezvény idei üzenetének is.

A szárhegyi Vásártéren e rendezvényre érkeztek a környék gazdasszonyai, ám messziről is, bevásárolni a téli káposztaeltevésekre. A vékony leveléről híres gyergyószárhegyi káposzta idén ugyan kevesebbet termett, de a kilónként 2 lejes árért a kisebb fejekre is akadt vevő.

A rendezvény műsora kíséretében hat főzőcsapat próbálta ki a közönség és a zsűri ízlelőbimbóit a főzőversenyen – amelyre az eső is elállt. A kétnapos rendezvényen bált is szerveztek, melybe „belekóstoltak”a községben éppen zajló III. Országos Lány Kézilabda Bajnokság első tornájának résztvevői is.

A háromnapos esemény támogatója Hargita Megye Tanácsa (4 000 lejjel) és Gyergyószárhegy Önkormányzata.