Három újabb műemléket fogadtak örökbe a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai

2013.11.17. | Hunyad , Műemlékvédelem

Három újabb műemléket fogadtak örökbe a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai

Szombaton, november 16-án a Hunyad megyei RMDSZ, az RMDSZ Hunyad megyei Nőszervezete, valamint a Téglás Gábor Elméleti Líceum szervezésében sor került a Magyar Szórvány napjának –különleges – megünneplésére. Az eseményen részt vett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese, az RMDSZ országos női szervezetének alelnöke is.

"Nagyon jó érzés volt visszatérni Dévára, hiszen a Téglás Gábor líceumban tanuló gyerekek mindig tartalmas, érdekes programmal várnak bennünket. Így volt ez most is: az esemény egyik fénypontja a szavalatok, népdalok előadása mellett az István, a király rockopera néhány részletének bemutatása volt” – ismertette Hegedüs Csilla a Hunyad megyében megszervezett Magyar Szórvány Napjának programját. A főtitkár-helyettes elmondta, hogy egy újabb szakaszba érkezett az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program is, hiszen az elmúlt évben a dévai diákok igazi őreivé váltak az örökbefogadott műemlékeknek, megismerték és megismertették azokat a nagyvilággal, valamint az örökbefogadó csapatok versenyét is megszervezték. „A nyertes csapat brüsszeli kiránduláson vett részt Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő meghívására.  Ma az iskola diákjai három újabb műemléket fogadtak örökbe: a dévai Református Templomot, a szászvárosi Római Katolikus Ferences Kolostort és Templomot, valamint a szászvárosi Református Templomot és Várudvart” – nevesítette az örökbefogadott műemlékeket Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettese.

A rendezvény meghívottja volt az aradi Csiki Gergely Főgimnázium néhány tanára és diákja, akik tapasztalatcserére érkeztek Dévára. „Reméljük, hogy Aradon is sikere lesz ennek a programnak, hisz ott is szükség van a közösségépítő, identitásmegőrző tevékenységekre" – fogalmazott Hegedüs Csilla.