Háromszék is támogatja a Brassó-vidombáki repülőteret

2016.05.31. | Kovászna
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Háromszék is támogatja a Brassó-vidombáki repülőteret

Fotó: Vargyasi Levente

A Brassó-vidombáki nemzetközi repülőtér megépítésének felgyorsítása érdekében folytatott tárgyalásokat Brassó, másrészt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Tanácsa. A három intézmény képviselői, továbbá Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke hétfőn egy Brassóban megtartott sajtótájékoztató keretében tájékoztatták a közvéleményt.

George Scripcaru Brassó polgármestere elmondta, hogy a három közigazgatási intézményvezető egyetértett abban,: „olyan Kovászna és Brassó megye közötti közös együttműködésről van szó, amely a fejlődést, mindkét megye érdekét szolgáló infrastruktúra-fejlesztést tűzi ki célul. E közös projektből kiindulva, elsősorban azt kell feltérképeznünk, ami összeköt minket. A jószándékú kijelentések szintjéről el kell jutnunk a tényleges munkáig, pontosan meg kell határoznunk a tennivalókat, az együttműködés egyéb formáit. A múlt csütörtöki brassói városi tanácsi ülésen már elmondtam, hogy tárgyaltam Antal Árpád polgármester úrral, aki elmondta, úgy Sepsiszentgyörgy, mint pedig Kovászna Megye Tanácsa hajlandó anyagilag támogatni a reptérépítést. A két Kovászna megyei közigazgatási vezető most azért van itt, hogy a közvélemény nyilvánossága előtt megerősítse támogató szándékát” – mondta el bevezetőjében Brassó polgármestere.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint „nagyon kevés az olyan projekt, amelyben politikai konszenzus van. Ezen regionális projektek egyike, amely úgy a sepsiszentgyörgyi önkormányzata, mind pedig a Kovászna Megye Tanácsa politikai, illetve etnikai konszenzusát megszerezte, a Brassó-vidombáki nemzetközi repülőtér megléte, illetve annak fontossága. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi is hozzájárulunk a projekt befejezéséhez. Egyetértettünk abban, hogy egy három millió euróig terjedő összeggel hozzájáruljunk a repülőtéri projekt befejezéséhez. Ezt a pénzt idén, vagy a jövő év elején átutalhatjuk, azzal a feltétellel, hogy a két Kovászna megyei intézménytől származó összeggel ténylegesen befejezzék a repülőtér megépítését, és azt üzembe is helyezzük. Brassó közelsége Sepsiszentgyörgy számára sokáig hátrány volt, főleg gazdasági szempontból, ezért úgy gondolom, hogy a repülőtérből mindannyian csak nyerhetünk. Ez egy olyan projekt, amely kizárólag tőlünk függ, a két megye tanácsától, a két megyeszékhely polgármesteri hivatalától, de még Hargita Megye Tanácsától is, amennyiben társulni kíván. Számunkra a repülőtér nem az egyetlen közös érdek, ilyenek az autópályák is, de ezek megvalósítása nem a néhány helyi közigazgatási intézménytől függ. Ez a projekt azonban kizárólag tőlünk függ. Arra gondolva, hogy elkövetkező években is irányíthatjuk a közigazgatási intézményeket, megkérdezhetik majd tőlünk, hogy megvalósult-e vagy sem ez a projekt.” – közölte Antal Árpád polgármester.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kijelentette: „Nem azért jöttem, hogy elmondjam, miért fontos a repülőtér megvalósítás, ezt mindenki tudja. Azért vagyok itt, hogy elmondhassam önöknek: van közös megoldás a projekt megvalósítására. A Kovászna Megye Tanácsában egyöntetű politikai, elvi döntés született a már említett négy fél együttműködésére vonatkozóan. Költségvetésünk lehetővé teszi a finanszírozást, mi több, már a jogi megoldás is világos. Antal Árpád polgármester úr három millió eurót említett. Én pedig azt mondom, hogy három meg három millió euró, mivel a megyei tanács is ugyanekkora összeggel kívánja támogatni a repülőtéri projekt megvalósítását, abban az esetben, ha az meg is valósul. Mindezt két-három részletben, attól függően, hogy miként alakulnak a dolgok. Úgy gondolom, hogy legtöbb három éven belül a munkálatok be is fejeződhetnek, a pénz a rendelkezésünkre áll és az erre vonatkozó politikai döntés, illetve a jogi megoldás is megszületett. Nemcsak mi, hanem a lakosság 100%-a támogatja ezt a regionális projektet. Ez egyébként nem az egyetlen közös regionális projekt, Brassó és Hargita megyével már született egyezség egy a megyei, illetve megyeközi utak teljes korszerűsítésére vonatkozó pályázatot illetően. Antal polgármester úrral lemértük, hogy most mennyi idő alatt jutottunk el Vidombákra: ez harminc perc. Ez azt jelenti, hogy mi Sepsiszentgyörgyről gyorsabban juthatunk el a brassói repülőtérre, mint a bukarestiek a sajátjukéra. Az építkezés indokai közismertek. Ismétlem: a repülőtér építése, az autópályák építéstől eltérően, tőlünk is függ, ezért elhoztam, elhoztuk ide, önöknek, a sepsiszentgyörgyi mellett a megye beleegyezését is, s azt is, hogy a brassóiak mellett vagyunk” – mondta el Tamás Sándor megyei tanácsi elnök.

George Scripcaru brassói polgármester még elmondta, hogy brassó-vidombáki repülőtéri projekt a közlekedés-fejlesztési terv (Plan de Mobilitate Urbană) része, így az rendelkezik kormányzati, EBRD, illetve uniós szintű jóváhagyással is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.