Háromszék meseszép: bemutatták a megye hét csodáját

2016.09.21. | Kovászna

Háromszék meseszép: bemutatták a megye hét csodáját

A Büdös-hegy és környéke, Damokos Gyula kúria- Haszmann Pál Múzeum, a gelencei Szent Imre műemléktemplom, a Kovászna- Kommandói keskeny nyomtávú erdei vasút és a rajta közlekedő gőzmozdony, nagyajtai unitárius műemléktemplom, Rétyi nyír és a Vargyasi-szoros lett Háromszék 7 csodája.

A Kovászna Megye Turizmusárt Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Háromszéki Turisztika Napok kiemelt rendezvényeként szeptember 20-án mutatták be az olaszteleki Daniel-kastélyben a nagyközönség számára a 43 javaslat közül kiválasztott hét csodát.

Az esemény kiértékelőjén Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: „túlmenően azon, hogy nevesítettük a hét csodát ez a verseny bebizonyította, hogy Háromszék meseszép, nagyon sok adottsággal rendelkezik, gazdag turisztikai látványosságokban, hogy a háromszéki emberek értékesnek tartják a környezetükben található „kincseket”, büszkék rájuk.  Ugyanakkor jó alkalom volt ez a verseny, hogy mindezt megmutassuk a nagyvilágnak is, hiszen a verseny során közönségszavazás által több mint százezer személyhez jutott el a verseny és a turisztikai napok híre.”

Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a hét csoda virtuális túrák által megtekinthető, valamint gyerekeknek és felnőtteknek szóló kirakósokat és kifestősöket készítettek, amelyek a héten a megye négy városában is megtekinthetőek lesznek, ezentúl elviszik a bukaresti turisztikai kiállításokra is. „Célunk, hogy a hét csoda révén Háromszék értékei még inkább eljussanak a belföldi és külföldi turistákhoz, ezáltal vonzóbbá téve a vidéket.”

Szőts Papp Zsuzsa, Kovászna Megyei és a Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke szerint: „a kiválasztott hét csodát javasolni fogjuk, hogy a megyei, valamint a Székelyföldi Értéktár részét képezhessék, hiszen ezek a megye nagykövetei kell hogy legyenek bárhol a nagyvilágba.”

A csodákat elbíráló bizottság tagjai: László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Cora Dumitrescu építész, Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Kopacz Zsuzsa turisztikai szakember, Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.