Háromszéken minden feltétel adott ahhoz, hogy az évi 50 ezer tonna hulladék kérdését korszerűen kezeljék

2016.05.24. | Kovászna , Önkormányzatok , Önkormányzati választások

Hivatalosan is lezárult a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer projekt május 24-én, kedden. A Tiszta környezet, gazdag vidék jelmondatú pályázatnak köszönhetően ma már Háromszéken minden feltétel adott ahhoz, hogy az évi 50 ezer tonna hulladék kérdését korszerűen kezeljék. A Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer a közösség fejlődésének fontos lépése, a legnagyobb közbefektetés, amelyet eddig a megyei önkormányzat európai uniós forrásokból megvalósított” – szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A több mint 82,2 millió lej összértékű pályázathoz a megyei tanács több mint 9,4 millió lej önrésszel járult hozzá.

A tanácselnök hozzátette: „nem akarjuk, hogy az indiaiak sorsára jussunk. Évente több mint 50 ezer tonna szemetet termelünk Háromszéken. Ennek korszerű feldolgozását szeretnénk. Az első nagy lépése a pályázatnak, hogy a 30 millió lej feletti összeget is meghaladva, sikerült a négy város, Kovászna, Bodzaforduló, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely hulladéktárolóit bezárni, amelyek nemcsak esztétikailag, de környezetvédelmi szempontból is elviselhetetlenek voltak. Ezek a szeméttárolók a több éves használat eredményeként túllépték a tárolási kapacitásuk felső határát. A föld, talajvíz, sőt a levegő szennyezésének is egyik jelentős forrását képezték, sok esetben csak pár száz méterre helyezkedtek el a lakott területektől. A projekt másik nagy lépése a 16 hektáron fekvő, tavaly átadott lécfalvi hulladéktároló felépítése. Ennek a programnak a harmadik nagy fejezete a szállítási eszközök, gépek vásárlása közel 12 millió lej értékben. Szép eredményt értünk el, jogilag és technikailag is lezárul a projekt. A jövőben munkahelyeket létesítünk, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekek környezettudatos nevelésére is.”

Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer Fejlesztési Egyesületének (ADI-SIMD) igazgatója sikertörténetként könyvelte el az egyesület munkáját. „Nyolc éve vártuk ezt a pillanatot, sikerült a megyei önkormányzatnak és az egyesületnek közösen véghezvinni a projektet. Két év hátránnyal indultunk a többi megyéhez képest, mégis tökéletesen működött, a polgármesterek is megértették, hogy közérdekű kezdeményezésről és beruházásról van szó. Az Európai Uniótól és a kormánytól kapott pénzt el tudtuk költeni, így nem kell saját forrást felhasználnunk. Feladatunk, hogy ezt az elkezdett folyamatot koordináljuk, úgy értékelem, hogy jó és minőségi munkát végeztünk.”

A záró konferencián Baki János projektmenedzser az elmúlt évek tapasztalatairól, a technikai és közbeszerzési nehézségekről számolt be, hangsúlyozva: „a pályázat tíz szerződéséből kilencre nyílt pályáztatást tartottunk. A sorozatos óvások eredményeként a pályázat logikus megvalósítása teljesen felborult, a szerződések közti normális kapcsolatrendszer megbomlott. A hiányos jogszabályok által okozott sok kellemetlenséget munkatársainkkal együtt, sok munkával sikerült kiküszöbölnünk.”