Háromszékiek piaca lehet Kína

2014.02.28. | Kovászna , gazdaság

Háromszékiek piaca lehet Kína

Kínában van igény a marhahúsra, borvízre és faanyagra is – derült ki Hou Yuzhen, Kína romániai nagykövete háromszéki látogatásán.

A nagykövetasszony munkakörútja alkalmából február 28-án, pénteken látogatott Sepsiszentgyörgyre, ahol többek között Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és két alelnökével: Henning Lászlóval, Nagy Józseffel, Antal Árpád András polgármesterrel és Édler András Györggyel, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tárgyalt. A tanácskozáson a megye beruházási lehetőségeiről, munkahelyteremtésről, valamint a székely termékek kínai piacon való értékesítéséről esett szó.

A baráti hangulatú megbeszélésen a kínai nagykövet kiemelte Székelyföld értékeit és azokat a potenciális tényezőket, amelyek etnikai és gazdasági tekintetben fejlődési lehetőséget biztosítanak a térségnek. Mindez a helyi vezetőséggel való együttműködés és kapcsolatfelvétel fontosságán alapszik. Hargita, Maros és különösen Kovászna megye olyan természeti adottságokkal rendelkezik, amely európai színvonalra emeli a térséget: a nagykövet kiemelt fontossággal beszélt a gyógyturizmusról, az itteni borvíz forrásokról, a fakitermelésről, valamint az állattenyésztésről és mindezek külföldi, kínai piacon való értékesítéséről. Céljaik között szerepel minél több kínai befektető vonzása Romániába, munkahelyeket biztosítva ezáltal a helyi lakosoknak. Hou Yuzhen elmondása szerint a folyamat már elindult, hiszen a székelyföldi gyógyvizet már árusítják az ők hazájukban és a nagy kereslet miatt szeretnék ezt a piacot bővíteni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitottságát fejezte ki a gazdasági és turisztikai vonatkozású kapcsolatteremtésre. Kiemelte: „Romániában a mi térségünk büszkélkedhet a legtöbb borvízforrással, mofettával és természetes gyógyvízzel, amire jó példa Kovászna, Tusnádfürdő és Szováta. Székelyföld természeti kincseinek fontossága abban is megmutatkozik, hogy az elmúlt időszakban Európai Uniós alapokból számos fürdőt és kezelőközpontot újítottunk fel a Borvíz Útja Program keretén belül. Ez rendelkezésére áll a helybéli és a turistaként ide látogató vendégek számára egyaránt.”

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: a tervezett agroipari parkba szívesen látják külföldi befektetők társulását is, amelynek működésében pozitívumként szolgálnak a tervezett autópályák is. Az elöljáró azt is elmondta, érdeklődve várják a kínai technológia áramlását a megyébe.

A megbeszélésen jelen levő Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint kevés kínai befektető van még a megyében. Meglátása szerint igény van az infrastrukturális fejlesztésre, ennek érdekében további kapcsolattartást javasolt.