Hegedüs Csilla: a kulturális miniszternek folytatnia kell a Kelemen Hunor által elkezdett értékmentő munkát (AUDIÓ)

2016.02.22. | Műemlékvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: a kulturális miniszternek folytatnia kell a Kelemen Hunor által elkezdett értékmentő munkát (AUDIÓ)

www.uniunearestauratorilor.com

Amíg Kelemen Hunor vezette a romániai kulturális szaktárcát, jelentős keretet, évi 12–14 millió eurót különített el a minisztérium épített örökségünk felújítására, a jelenlegi szócséplés viszont nem tesz semmit annak érdekében, hogy műemlékeinket megőrizhessük és átörökíthessük a következő generáció, gyermekeink számára. A szövetségi elnök által elkezdett munkát folytatnia kellene a jelenlegi kulturális miniszternek – adott hangot véleményének Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke február 22-én, hétfőn. Szerinte a múlt pénteki, szászveresmarti tragédia esete nem egyedüli, az állami finanszírozásból nem támogatott műemlékek valós veszélyben vannak.

Az RMDSZ az elmúlt években következetesen felhívta a figyelmet az elfelejtett műemlékek védelmének témájára. A jelenlegi kulturális miniszter kiválóan kommunikál, viszont mi főleg a munkára fektettük a hangsúlyt. A szövetségi elnök vezette kulturális szaktárca jelentős keretet, évi 12–14 millió eurót különített el épített örökségünk megóvására, felújítására, korrigálta az ilyen jellegű támogatások szintjén tapasztalt aránytalanságokat, jelképes épületek – templomok, kúriák, kastélyok – nyerték vissza hajdani fényüket” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla azokat a megvalósításokat, amelyeket a szaktárca 2014 után már nem kezelt prioritásként. A kulturális szakember rámutatott: amennyiben az ország a Kelemen Hunor által előirányzottakat nem tekinti prioritásként, maholnap nemcsak a szászveresmarti templom tornyának leomlásáról zenghet a sajtó, hanem egy olyan műemlék-tragédiahullámról, amely visszafordíthatatlan.

Mindemellett, legalább ennyire fontos műemlék-épületeinkre helyi szinten is odafigyelni: a közösségeknek, az önkormányzatoknak és az egyházaknak minden lehetséges pénzforrást fel kell használniuk annak érdekében, hogy felújítsák és megóvják ezeket” – nyomatékosított a kultúráért felelős ügyvezető alelnök, rámutatva a Kelemen Hunor által vezetett kulturális szaktárca idején a szászveresmarti templom nem igényelt támogatást a minisztériumtól.

A probléma okai között szerepel az is, hogy a szászveresmarti szászok elvándorlása annak a közösségi szellemnek a megszűnését is eredményezte, amely valamikor létrehozta és karban tartotta ezeket az épületeket, és nem utolsó sorban, autópályáink hiányában a teherautók átlag három percenként remegtetik meg alapjaiban a sok száz éves épületeket” – tette hozzá Hegedüs Csilla.


Hanganyag:
Hegedüs Csilla nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.