Hegedüs Csilla: a kulturális projektek európai uniós támogatása biztonságos forrást jelent alkotóinknak, intézményeinknek és civil szervezeteinknek

2016.04.08. | Kultúra

Az európai uniós alapok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy többen többet, együtt jobban tudjunk tenni kultúránk és a közösségépítés területén. Nekünk az a feladatunk, hogy biztosítsuk az erdélyi magyarság számára a kultúrához való hozzáférést, legyen szó hagyományőrzésről, kortárs művészetekről vagy akár épített örökségről.  Kiemelten fontos az is, hogy a fiatalok kulturális kreativitását is ösztönözzük. Értékeink iránti elkötelezettségünk, következetes törekvésünk új munkahelyeket, élhető környezetet teremt, ez pedig konkrét lépés azért, hogy az itthon maradást válasszák felnövő gyermekeink – adott hangot véleményének Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke azt követően, hogy április 7-én, csütörtökön európai uniós pályázatíró képzést tartottak Csíkszeredában.

Az eseményen a Szövetség ügyvezető alelnöke a kulturális projektek európai uniós támogatásának előnyeiről számolt be, azt hangsúlyozta: ezek biztonságos forrást jelentenek a művészetek és az épített örökség szélesebb körű megismertetésének. Ugyanakkor bemutatta a Transylvania Trust Alapítvány, a bonchidai Bánffy-kastélyban EU-s forrásokból lebonyolított projektjeit.

Hargita Megye Tanácsának voltak nyertes kulturális pályázatai, amelyeknek köszönhetően több művész lehetőséget kapott a szélesebb körű bemutatkozásra – mondta el Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke pályázásra biztatta a szervezeteket, mint mondta: komoly lehetőségek vannak az európai uniós finanszírozásokban. Említést tett Hargita megye kulturális stratégiájáról, amely irányt mutat a különböző településeknek és szervezeteknek.

Borboly Csaba továbbá hangsúlyozta: Hargita Megye Tanácsa nyitott a partnerségre olyan pályázatok esetében, amelyek illeszkednek a megye kulturális stratégiájába. A megyei tanács és az alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai tapasztaltak a pályázás terén, és készek segíteni a partnereket.

A Kreatív Európa Kultúra alprogramjának célja a művészek és az alkotások mozgása, illetve a közösség bevonása ezekbe a tevékenységekbe. Együttműködési program, amely a zene, a régészet, az épített örökség, az irodalom területét támogatja – ismertette Sorin Enuş. A rövidtávú projektekben legkevesebb három ország képviselői kell hogy részt vegyenek, a koordinátor mellett legalább két partner, a hosszú távú projektekben legkevesebb 6 országnak kell részt vennie, a koordinátor mellett legalább 5 partner.

A pályázatokat Brüsszelben egy független bizottság bírálja el, a finanszírozást pedig kutatásokra, tapasztalatcserére, koncertekre, fesztiválokra, műhelymunkákra, a helyi szervezetek bevonására irányuló projektekre szánják. A hazai Kreatív Európa iroda segíti a pályázást, feladata a tájékoztatás, illetve népszerűsíti honlapján a projekteket és az azokhoz kapcsolódó rendezvényeket – számolt be az irodavezető. Sorin Enuş elmondta: több hazai szervezet partner különböző projektekben, illetve két csoportosulás leader, a kolozsvári székhelyű Transylvania Trust Alapítvány és a bukaresti Román Paraszt Múzeuma.