Hegedüs Csilla: az épített örökség felújítása mellett a kulturális turizmusra is nagy hangsúlyt kell fektetni

2014.10.18. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: az épített örökség felújítása mellett a kulturális turizmusra is nagy hangsúlyt kell fektetni

Ha nem hasznosítjuk kulturális örökségünk, akkor ezúttal nem a háborúk, hanem az érdektelenség miatt kerül veszélybe”– nyilatkozta Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár a Kulturális Minisztérium, a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium és a Maros Megyei Múzeum által szervezett kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján. A Marosvásárhelyen, október 17-18-án zajló eseményen a Duna régióban található várkastélyok hasznosításáról tárgyaltak a jelenlévők, Ausztria, Magyarország, Moldova Köztársaság és Románia képviselői.

Hegedüs Csilla elmondta: a nemzetközi konferencia a legjobb európai gyakorlatok és példák felsorakoztatásával próbál irányt mutatni: hogyan lehet bekapcsolni az épített örökséget a turisztikai körforgásba.

 

Az államtitkár a kulturális turizmus fontosságát hangsúlyozva kiemelte: az magába foglalja a kulturális örökség elemeit, értékeit, az ország kultúráját, művészetét, programjait, rendezvényeit, és nemcsak új munkahelyeket teremt, hanem piacot is jelent a helyi termékeknek, segítve a település vagy régió gazdasági fejlődését. Hangsúlyozta, hogy a várkastélyok restaurálása, felújítása mellett erőteljes marketingstratégiát kell kidolgozni.

 

A mai konferenciára nem csak azokat a szakembereket hívtuk meg, akik a műemlékek helyreállításával foglalkoznak, hanem azokat is, akik a kulturális turizmusban jártasak és érdekeltek, hiszen az ők együttműködésük nélkül nincsenek eredmények. Célunk, hogy közösen határozzuk meg a Duna Stratégia lehetőségeit, mit tudunk együttes erővel tenni az épített örökségért, és mire tudunk finanszírozást előteremteni” – mondta Hegedüs Csilla hozzátéve, hogy meglátása szerint a kérdés nemzetközi szintre emelése fokozottabb odafigyelést eredményez itthon is.

 

A finanszírozási lehetőségekről szólva az államtitkár elmondta, hogy a várkastélyok népszerűsítésére a Duna Stratégia biztosít keretet, míg felújításra a Regionális Operatív Programban lehet pályázni.

 

Az október 17-18. között zajló szakmai fórumon olyan turisztikai útvonal létrehozásáról tárgyalnak, amely által a Duna régió középkori várai – köztük Románia több ilyen jellegű létesítménye – jelentősebb figyelmet kapnának.

 

Az eseményről kiadvány készül, amely felleltározza majd a turisztikai körforgásba bekapcsolható várkastélyokat és romokat, illetve a konferencián bemutatott sikeres európai példákat. A kiadványt a későbbiekben eljuttatják a nagykövetségekhez és rangos idegenforgalmi irodákhoz.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.