Hegedüs Csilla és Csoma Botond: 21. századi körülményekért dolgozik az RMDSZ

2016.11.17. |

Hegedüs Csilla és Csoma Botond: 21. századi körülményekért dolgozik az RMDSZ

Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol lehet normálisan közlekedni. De sajnos, egyre inkább úgy tűnik, hogy az erdélyi autópályák építése csak nekünk, magyar embereknek, az RMDSZ-nek fontos – hangsúlyozta Hegedüs Csilla és Csoma Botond Kolozs megyei képviselőjelölt november 16-án, szerdán. A jelöltek Várfalva községet keresték fel azért, hogy felmérjék és megismerjék a helyiek legfőbb problémáit.

A találkozón Mărginean János polgármester és Nagy László Jenő alpolgármester egyetértettek a Szövetség képviselőjelöltjeinek álláspontjával, miszerint a falvakon élők életkörülményei jelentősen javulnának a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, a vidéki utak leaszfaltozásával és feljavításával, valamint a gyorsforgalmi utak építésével. A helyi közösség szempontjából is kulcsfontosságú az észak-erdélyi autópálya Torda-Szászsebes szakaszának befejezése. „Ezért döntött úgy a Szövetség, hogy választási ajánlatában is megfogalmazza azt, hogy bármilyen pártszínű leendő kormány támogatásának kizáró feltételeként szabja meg, hogy befejezi az Erdélyt átszelő autópályák munkálatait” – tették hozzák a Kolozs megyei képviselőjelöltek.

Hegedüs Csilla és Csoma Botond azt is ismertette: a Szövetségnek nemcsak az autópályák kérdése fontos, hiszen nem tartja normálisnak azt, hogy a 21. században órákig tart Erdély egyik városától a másikba eljutni. Az is probléma, hogy egyre kevesebben utaznak vonattal, egy 2014-es adat szerint a fele akkora Magyarországon közel kétszer annyian választották a vonatot, mint Romániában. Ezért dolgozik azért az RMDSZ, hogy ne tartson öt óránál tovább Erdély egyik szegletéből a másikba eljutni, ehhez pedig arra van szükség, hogy a közlekedési infrastruktúrát fejlesszék, a vasúti síneket korszerűsíteni kell, a szerelvényeket pedig lecserélni. 2018-ig ez összesen 345 kilométer vasút felújítását jelenti. A Szövetségnek tehát eltökélt célja, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése olyan lendületet vegyen, amire nem volt példa az elmúlt fél évszázadban: meg kellene végre érkezni a 21. századba.

Nem tűrünk tovább! Azon leszünk: papír helyett betonból épüljön az autópálya és acélból a vasúti sín. Mert ez a dolgunk. Azért van az RMDSZ, hogy jobb legyen magyarnak lenni Erdélyben. És ha ez a dolgunk, ezt fogjuk csinálni! Ezt kell csinálnunk!” – összegezték a találkozón elhangzottakat a jelöltek.