Hegedüs Csilla: konkrét, megvalósítható, számon kérhető szórvány cselekvési tervet dolgoztunk ki a következő négy évre

2015.11.15. | Szórvány

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára nem szlogen az, hogy minden magyar számít, nem egy lélekmelengetően szép kifejezés, hanem a nap, mint nap megélt valóság. Konkrét, megvalósítható, számon kérhető cselekvési tervet dolgoztunk ki a következő négy évre, amely egyben a szórványra vonatkozó nemzetstratégiánk is” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla az RMDSZ bővített szórvány cselekvési tervéről.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök szerint a szórványban élő magyaroknak sokszor nagyobb erőfeszítést kell tenniük azért, hogy megőrizzék nemzeti identitásukat, mint azoknak, akik számára magyarságuk megélése sokkal kevesebb akadályba ütközik, hisz kézügyben van számukra a magyar kultúra, a magyar oktatás, a magyar sajtó, anyanyelvükön élik meg mindennapjaikat. Hegedüs Csilla arra is rámutatott: az új cselekvési tervet az „újratervezés” jegyében széleskörű konzultációval dolgozták ki, hozzájárultak az RMDSZ megyei szervezetei, civil szervezetek, pedagógusok, ifjúsági szervezeteket, de egyéni hozzászólások, tanácsok is érkeztek Brassótól Budapestig. Az ügyvezető alelnök az új terv két különböző programtípusáról beszélt: a sikeres közösségépítő rendezvényeket továbbviszik, ugyanakkor az új programok között kiemelt helyet szánnak a minőségi magyar oktatás kiterjesztésének, a magyar közösségi terek kialakításának, a tartalmas ifjúsági programoknak, a magyar házak hálózatba szervezésének. „A szórványban nincsenek egyéni sorsok, csak közösségi ügyek” – idézte fel Hegedüs Csilla egy nagyenyedi szórványlétről szóló beszélgetés konklúzióját. Hozzátette: a következő négy évben kiemelt figyelmet fordítanak a nagyvárosi szórványra, mert ott a legnagyobb az identitásvesztés, a lemorzsolódás. „Vannak jó példák ebben a környezetben is: Temesváron például megoldották a gyermekek magyar iskolába való szállítását, máshol a cserkészeknek köszönhetően van közösségi élet, és van, ahol a Nőszervezet által szervezett programok nyújtanak közösségi élményt” – mondta az ügyvezető alelnök, és arról is tájékoztatott: kísérleti jelleggel először Kolozsváron ültetik gyakorlatba a nagyvárosra kidolgozott elképzeléseket, a tapasztalatok alapján pedig átfogó, pragmatikus programcsomagot dolgoznak ki. Hegedüs Csilla arról is beszámolt: a szórványban működő magyar nyelvű nyomtatott sajtó támogatását is fontosnak tekinti az RMDSZ, ezért a kiadványok megtartására és fenntartására anyagi alapokat különítenek el, felkarolják azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szórványközösségek sajtótermékekkel való ellátását biztosíthatják.