Hegedüs Csilla: nem lehet szabad az a közösség, amely nem érzi biztonságban magát

2016.03.15. | Szilágy , Megemlékezés

Amíg nem vagyunk biztonságban, nem lehetünk teljes mértékben szabadok sem. Ameddig veszélyben van magyar identitásunk, addig szabadságunk sem lehet teljes – vázolta fel Románia helyzetképét a nemzeti ünnepnap alkalmából Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Március 15-én az ügyvezető alelnök azt hangsúlyozta: ezekben a nehéz időkben is, amikor újabb és újabb eszközöket vetnek be az erdélyi magyar közösség ellen, határozottan ki kell állni, világosan, erős hangon kell állást foglalni az igazságtalanság ellen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szilágy Megyei Szervezete ez évben is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Zilahon 16 órától ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a megemlékezés a belvárosi református templomban, ezt követően, 18 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában ünnepi műsort tartottak.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy ameddig a magyar közösség szolidaritása erősíti a Szövetség harcát, addig minden törekvésnek ellen tudunk állni” – vallotta Hegedüs Csilla, aki rámutatott arra is, az RMDSZ munkáját akárcsak az eddigiekben, a következő, még válságosabb időszakban is a Kiállni. Képviselni. Kiharcolni hármas elv vezérli. „Kiállunk a magyarok mellett, nyilvánosságra hozunk minden támadást, minden jogsértést. Képviseljük ügyeiket minden fórumon a törvényhozástól egészen a nemzetközi szervezetekig. Kiharcoljuk igazunkat: vissza akarjuk kapni mindazt, amit egyszer már megszereztünk, és megszerezni azt, amit már régen meg kellett volna kapnunk” – nyomatékosított az ügyvezető alelnök.

Az elmúlt négy év tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar közösség biztonságérzete megrendült: új fenyegetések jelentek meg, felerősödött a korábban kezelhetőnek tűnő magyarellenesség, mára már úgy tűnik, a régen még elhitt normalizálódás is elmarad. „A törvényes keretek látszólag változatlanok, ami viszont sérült: a törvények alkalmazása. 26 évvel a kommunista diktatúra bukása után már nem csak politikai eszközöket vetnek be a kisebbségek jogainak korlátozására: gyakran politikától független intézmények, a bíróság vagy ügyészség hoz ítéletet, ez ellen pedig politikai eszközökkel nem lehet, nem is tudunk harcolni. Azt viszont világosan látnunk kell, ami ellenünk történik, nem véletlen, hanem tervszerű és folyamatos: hivatásos feljelentők, elfogult ügyészek és buzgón intézkedő hatóságok munkálkodnak azon, hogy megszerzett jogainkból visszavegyenek” – összegezett Hegedüs Csilla kiemelve azt is, hogy nem lehet szabad az a közösség, amely nem érzi biztonságban magát.

Házigazdaként Fazakas Miklós, Zilah város alpolgármestere Kós Károly szavait idézte: „az lesz a mienk, amit ki tudunk küzdeni magunknak.” Elmondta: „az 1848-as forradalom eszménye ma is aktuális számunkra, ki kell állnunk családjainkért és nemzetünkért, akiket csak tisztességesen és becsületesen képviselhetünk, hogy kiharcolva jogainkat gyarapodhassunk lelkileg és anyagiakban is. Kötelességünk családként, erdélyi magyarként tisztességesen, hitelesen megélni mindennapjainkat, mert csak a hiteles emberek alkothatnak maradandót, csak a tisztességes emberek lehetnek bizakodók a jövő tekintetében!” Fazakas szerint az embernek naponta kell számvetést tartania saját, családja és a nemzete életében: „ami rossz, azt ki kell vetni, ami jó, meg kell tartani és napról-napra úgy kell a legjobbra törekedni, hogy mindig tiszteljük elődeink vívmányait, de tanuljunk hibáiból is.

Az ünnepi műsor keretében Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét olvasta fel, Marin Nițu, Szilágy megye prefektusa pedig Dacian Cioloș miniszterelnök üzenetét tolmácsolta.