Hegedüs Csilla: örökbefogadják Kolozs megyében is a magyar műemlékeket

2015.04.22. | Kolozs , Kultúra , Műemlékvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: örökbefogadják Kolozs megyében is a magyar műemlékeket

Épített örökségünk védelmében tegnap beindítottuk Kolozsváron a Fogadj örökbe egy műemléket program előkészületeit, ma pedig a Kalotaszentkirályi Ady Endre iskola is bekapcsolódott a programba – fogalmazott április 22-én Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese.

Már rég tervezzük az Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózat kiépítését Kolozs megyében is, ezért nagyon örvendek annak, hogy a Szövetség megkeresésére pozitívak a visszajelzések a kolozsvári magyar tanintézmények részéről. Úgy látom, hogy a Báthory István Elméleti Líceum, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, „Sigismund Toduță" Zenelíceum, valamint az Onisifor Ghibu Elméleti Liceum igazgatóival, képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően Erdély fővárosában is be tudjuk majd bizonyítani azt, hogy egy örökbefogadott műemlék olyan igazi magyarság-szigetként működhet, ahol egymással találkoznak a magyar emberek, ahol együtt dolgozhatnak, tervezhetnek” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. Nagyon fontos az, hogy a diákok felfedezzék, és magukénak érezzék épített örökségünk, s mindezt a számukra érdekes, kihívást jelentő eszközökkel tegyék: ahol a gyerekek az örökbefogadott műemlékek igazi őreivé váltak, ott számtalan oktatási, kulturális és figyelemfelkeltő program valósult meg azért, hogy az erdélyi magyarság számára fontos épületek visszakerüljenek a köztudatba.

 

Winkler Gyula EP-képviselőnek, a program elkötelezett támogatójának segítségével a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai és tanárai az első perctől nagy érdeklődéssel, kreativitással vesznek részt a programban, ezáltal is növelve akár az intézményen belüli közösség összetartását, elősegítve a magyarságtudat megőrzését. Az idén hasonló lelkesedéssel vettek részt a programban a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai is, mindkét intézmény nyertes csapata most Brüsszelben van tanulmányi kiránduláson Winkler Gyula meghívására” – tette hozzá a főtitkárhelyettes.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei - Fogadj örökbe egy műemléket programot, melynek célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.