Hegedüs Csilla: Szilágy megye példaértékű munkát végez a műemlékvédelem terén

2015.03.27. | Műemlékvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: Szilágy megye példaértékű munkát végez a műemlékvédelem terén

Szilágy megyének hihetetlenül értékes és komplex épített öröksége van, amely mind az egyházaknak, mind pedig az önkormányzatoknak köszönhetően jó kezekben van: beszélhetünk akár a szilágycsehi református templomról, de megemlíthetjük a kusalyi, krasznai, magyarkeceli, szilágysomlyói, szilágynagyvalvi A- kategóriás műemléktemplomokat is” – mutatott rá Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes március 27-én, az SZKT-t megelőző rétegtalálkozó, ahol egyházi vezetőkkel és műemlékvédelmi szakemberekkel egyeztetett a Szilágy megyei épített örökség helyzetéről. 

A főtitkárhelyettes a kulturális örökség fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, hangsúlyozva: hihetetlenül fontos, hogy vigyázzunk ezekre az épületekre, hiszen ezen örökségek kötnek bennünket, szórványban vagy tömbben élő magyarokat szülőföldünkhöz, Erdélyhez.

 

Hegedüs Csilla kiemelte, Szilágyságnak a példaértékű helyzettel más erdélyi megyének is érdemes lenne utat mutatnia: összefogásra van szükség ahhoz, hogy az erdélyi magyar épített örökségünket, amely identitásunk hordozója, meg tudjuk őrizni, közös erővel kell ezt hasznosítanunk és a következő generáció számára átadnunk.

 

A főtitkárhelyettes, a kulturális turizmus fontosságát hangsúlyozva, kiemelte: „ez magába foglalja a kulturális örökség elemeit, értékeit, az ország kultúráját, művészetét, programjait, ugyanakkor tanúja a múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak, történelmünknek és életmódunknak. Nemcsak új munkahelyeket teremt, hanem piacot is jelent a helyi termékeknek, segítve a település vagy régió gazdasági fejlődését” – fogalmazott kiemelve, a műemlékek restaurálása, felújítása mellett erőteljes marketingstratégiát kell kidolgozni.

 

A főtitkárhelyettes a beszélgetés résztvevőivel a továbbiakban egyeztetett a jövőbeli pályázati forrásokról, amelyek kihasználásával még több épületet fel lehet majd újítani.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.