Helytállás Erdély legdélibb csücskében – százéves a lupényi református egyházközség

2013.07.29. | Hunyad , Egyházügyek

Fennállásának századik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a lupényi református egyházközség. A nagyszabású ünnepségre több mint tíz testvérgyülekezet képviselője és küldöttsége érkezett a Kárpát-medence minden részéről. Kovács Szabadi Tünde református lelkipásztor meghívására a vasárnapi istentiszteleten igét hirdetett ft. Kató Béla, az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület püspöke, nt. Zsargó János református esperes, beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke és Dézsi Attila lupényi presbiter, volt Hunyad megyei prefektus.

Winkler Gyula EP-képviselő ünnepi beszédében a lupényi református gyülekezet építkezését méltatta, elismerve, hogy olyan közösség ez, amely minden erejével küzd a megmaradásért. “Tizenöt esztendővel ezelőtt jártam először a lupényi református templomban, most is ugyanazokkal az érzésekkel állok Önök előtt, mint akkor. A lupényi magyarság a helytállásból tud példát mutatni itt, Erdély legdélibb csücskében, ahol az összefogás jellemzi a közösséget, amely megértette, hogy a szórványban három pillérre van szükség a jövő megalapozásához. A templomra, az iskolára és az erős érdekképviseletre van szükségünk. Ez egy építkező közösség, amely felismerte, hogy a szórvány megmaradásának legfontosabb eszköze a kőműveskanál. Ez ad reményt, ez ad hitet a jövőhöz” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki elismerően szólt arról, hogy a lupényiak felújították a templomukat, most pedig az iskolaépület korszerűsítésén dolgoznak, amely közösségi háznak ad majd otthont. “Az építkezés az egyetlen útja, hogy a szórványközösségek megmaradjanak. Ehhez támogatás kell, de ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy  a szórvány soha nem szűnik meg. Ha ma lemondunk Lupényról, holnap Déva kerül veszélybe, ha lemondunk Déváról, akkor Nagyenyed következik és ha Nagyenyed nem részesül megfelelő támogatásban, akkor hamarosan elesik Kolozsvár. Ezért egyetlen helyes szórványstratégia létezik, hogy nem engedünk fehér foltokat megjelenni Erdély magyar térképén” – hívta fel a figyelmet a szórványpolitika fontosságára Winkler Gyula.

A vasárnapi lupényi ünnepséget a Communitas Alapítvány is támogatta.