Hetedik alkalommal mozgatja meg az agytekervényeket a Bölcs diákok vetélkedő

2016.10.18. | Communitas
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hetedik alkalommal mozgatja meg az agytekervényeket a Bölcs diákok vetélkedő

Fotó: Banga Előd-Ernő

„Milyen utcában laktak a dédszüleim?” címmel szervezi meg a Bölcs diákok országos szintű vetélkedő hetedik kiadását 2016. október–2017. augusztus között a Communitas Alapítvány – jelentették be a vetélkedő október 18-i sajtótájékoztatóján. A verseny újabb felvonását az Örökségünk Őrei mozgalom, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, a Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, a Kémia és Vegyészmérnöki Kar, a Történelem és Filozófia Karának Magyar Történeti Intézete, valamint a Matematika és Informatika Kar közreműködésével rendezik meg.

Kandó Noémi programkoordinátor, a Communitas Alapítvány munkatársa elmondta: az idei évben is fő témakör a szülőföld, a honismeret, a cél az erdélyi magyarok színes múltjának, jelenlétének, értékteremtő hozzájárulásának szélesebb körű megismertetése a fiatalok körében. „A vetélkedő általános célja a tanulók olvasási készségeinek fejlesztése, valamint az, hogy a diákok felismerjék az egyes tudományágak területéről származó információk közötti összefüggéseket” – jelentette ki a programkoordinátor, majd rámutatott: az előző évadban 140 csapatot, az ország 13 megyéjének 51 iskolájából közel 600 diákot és 130 tanárt mozgatott meg a vetélkedő. A Matematika és Informatika Kar idén először kapcsolódott be a projektbe, tovább színesítve a feladatkínálatot.

Molnár Galaczi Júlia, a vetélkedő feladatlapjainak kidolgozója elmondta: „az idei év témájával (milyen utcában laktak a dédszüleink?) arra ösztönöznénk a diákokat, hogy kutatásokat végezzenek családi krónikákban, helytörténettel kapcsolatosan, az internetet pedig a szórakozás mellett kutatómunkára is használják. Célunk az identitástudat megerősítése, építése, a téma pedig személyesebbé teszi azt a történelmet, amelyet a résztvevők elméleti szinten tanulnak az iskolában, belehelyezhetik magukat az elméleti tudásuk alapján megismert történelembe.” Rámutatott: interdiszciplináris vetélkedő lévén a különböző területek kérdései ugyanazon irodalmi mű egy részletéhez kapcsolódnak. A feladatok gyakorlati jellegűek, közel állnak a mindennapi élethez, tavaly például parfümöt készítettek, szappant főztek a diákok.

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet képviselője zsűritagként kapcsolódott be a versenybe. Szerinte „amellett, hogy a vetélkedő arra szoktatja a diákokat, hogy másképp használják az internetet, arra is készteti őket, hogy csapatban gondolkodjanak – ez főleg a televíziós vetélkedő szakaszában látszott –, emellett egy összetartó közösséget alakítanak ki a verseny folyamán.” A szakember hozzátette: a Bölcs diákok azt is lehetővé teszi az oktatók számára, hogy megismerkedjenek a középiskolásokkal és oktatóikkal, ez pedig remek közösségi élmény mindnyájuk számára.

Benedek István kommunikációs szakember a Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet nevében biztosította támogatásáról a vetélkedő szervezőit. Kijelentette: „a verseny egyik legfontosabb hozadéka, hogy alternatív oktatási formát nyújt, amelyre az iskolákban nincs lehetőség. A résztvevő diákok megtanulnak csapatban gondolkodni és dolgozni, az itt elsajátított képességeket pedig a munkapiacon is kamatoztathatják.”

Az interdiszciplináris vetélkedőre 3–4 fős csapatok (9–13. osztályos diákok és egy tanár) jelentkezését várják. Az érdeklődők október 28-ig nevezhetnek be elektronikus formában a www.bod.communitas.ro honlapon. A verseny három, körülbelül egyhónapos fordulóból, valamint egy televíziós vetélkedőként megszervezett döntőből áll. A legjobb csapatok egyhetes élménytáborban vehetnek részt jövő nyáron.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.